Прочитај ми чланак

Си: Хитан прекид ватре у Појасу Газе императив, неопходно избећи преливање сукоба

0

Пекинг је дубоко ожалошћен због великог броја жртава недужних цивила у Гази, поручио је кинески председник и напоменуо да је решење о успостављању две државе важно за палестинско питање

Кинески председник Си Ђинпинг изјавио је у разговору са египатским председником Абделом Фатахом ел Сисијем у Пекингу да хитан прекид ватре у Појасу Газе представља императив због великог броја цивилних жртава и хуманитарне ситуације која је крајње забрињавајућа.

Си је указао да је неопходно избећи преливање сукоба на регион Блиског истока и спречити још катастрофалнију хуманитарну кризу у Појасу Газе, пренела је агенција Синхуа.

Си је истакао да је Кина дубоко ожалошћена због великог броја жртава недужних цивила у Гази, напоменувши да је решење о успостављању две државе важно за палестинско питање.

Кинески председник је нагласио да Пекинг снажно подржава Палестину да постане пуноправна чланица Уједињених нација.

„Кина цени важну улогу Египта у смиривању ситуације и пружању хуманитарне помоћи, и спремна је да ради са Египтом како би се наставило пружање помоћи људима у Гази и промовисало потпуно, праведно и трајно решење палестинског питања“, навео је Ел Сиси.

Ел Сиси је на Форуму за сарадњу Кине и арапских држава у Пекингу позвао међународну заједницу да осигура да Палестинци не буду присилно расељени из ратом разореног Појаса Газе, преноси „Ал Џазира“.

У говору на Форуму, кинески председник је истакао жељу Кине за ближим везама са арапским светом.

Си је такође обећао донацију од три милиона долара агенцији Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА) као и кинеску подршку за обнову Појаса Газе.

Након разговора, председници Кине и Египта присуствовали су потписивању билатералних докумената о сарадњи у различитим областима, који подразумевају план унапређења економске, инвестиционе и научно-технолошке сарадње.

Две стране су издале и заједничко саопштење о продубљивању свеобухватног стратешког партнерства.