Прочитај ми чланак

Си-Ен-Ен: Америка иде ка ивици провалије и вуче свет за собом

0

Ово је играње с глобалном економијом, оцењује америчка тв станица Си-Ен-Ен у данашњем коментару поводом неслоге између републиканаца и демократа у Конгресу да се подигне лимит за задуживање владе, како би могла да настави да измирује своје финансијске обавезе.

Сједињене Америчке Државе иду према литици јер је на Конгресу одлука о подизању плафона до којег може да се задужи америчка влада. Ако ствари крену наопако, последице ће се осетити далеко изван граница САД-а, наводи у анализи уредник Си-Ен-Ен-а Стивен Колинсон.

С обзиром на то да америчка влада троши више него што приходује, била би приморана да престане са сервисирањем дуга – па би исплате војних плата, државних пензија и других бенефиција пресушиле.

А ако САД не могу да плаћају камате за своје дугове, каматне стопе на позајмљивање новца вероватно ће порасти – што значи да ће поскупети и хипотеке, кредити за аутомобиле и рачуни за кредитне картице. Милиони Американаца вероватно би изгубили посао, а успорени опоравак од пандемије би се урушио, наводи се у тексту.

Будући да је стабилност америчког дуга темељ глобалне економије, неизвршавање финансијских обавеза Вашингтона могло би да баци остатак света у кризу, додаје се.

Непојмљиве размере оваквих последица разлог су због ког зараћени политичари Вашингтона, углавном после периода тврдоглавог натезања и изњуђивања уступака, обично постигну консензус и у глуво доба ноћи изгласају подизање горње границе дуга. Али, овај пут је другачије, наводи се у анализи.

Републиканци одбијају ову игру оптужујући демократе председника Џоа Бајдена за неконтролисани раст потрошње који ће додатно повећати национални дуг, који тренутно износи скоро 29.000 милијарди долара.

Њихов став је дубоко лицемеран, сматра уредник Си-Ен-Ен-а. Као прво, напомиње он, демократе су више пута гласале са републиканцима за повећање лимита за задуживање под републиканским председницима.

Још важније од тога јесте да лимит мора да се повећа како би се платиле обавезе које су сами републиканци преузели гласањем за масовно смањење пореза која су погодовала богатима за време тадашњег председника Доналда Трампа, додаје се даље. Републиканци се, по Колинсону, понашају као да је држава недељу дана лумповала у Лас Вегасу и сада одбија да плати рачун по кредитној картици.

Али, републиканци желе да „оперу руке“ од одговорности и оптуже демократе да су државу довели до банкрота, јер Бајден гура инвестициони програм од 4,0 билиона долара за преобликовање економије како би помогао мање имућним Американцима. Будући да је толико тога у питању, републиканци знају да демократе на крају неће имати други избор него да сами усвоје подизање лимита за задуживање – и плате политичку цену, закључује се у тексту Си-Ен-Ен-а, а преноси Танјуг.