Прочитај ми чланак

Си Ђинпинг упозорио Бајдена: Играш се ватром

0

Председник Кине Си Ђинпинг поручио је америчком председнику Џозефу Бајдену да се игра ватром по питању Тајвана. Кинески и амерички председник разговарали су данас телефоном дуже од два сата.

Ово је пети телефонски разговор лидера две нације, а кинески председник Си Ђинпинг рекао је америчком председнику Бајдену да је његова политика на Тајвану опасна и да ће се на крају вратити Вашингтону као бумеранг.

„Онај ко се игра ватром сигурно ће се спалити“, рекао је Си Бајдену, пренела је кинеска телевизија ЦЦТВ у четвртак.

„Шефови држава имали су детаљну комуникацију и размену мишљења о односима Кине и САД и питањима од заједничког интереса“, известила је ЦЦТВ. Телефонски разговор је наводно трајао 2,5 сата и обухватао је теме од Тајвана до текућих трговинских спорова између две највеће светске економије.

Најновији спор Вашингтона и Пекинга тиче се могуће посете председнице Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси Тајвану, острву које добија неформалну одбрамбену подршку од САД, а које Кина сматра делом своје територије.

Пекинг је саопштио да ће евентуалну посету Пелоси сматрати као провокацију и најавио „снажан одговор“.

Пелоси би била највиши амерички званичник који је посетио Тајван откако је републиканац Њут Гингрич посетио то острво 1997. Године, када је био председник Представничког дома Конгреса САД, преноси В92.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Џао Лиђиан рекао је раније новинарима да је кинеска страна јасно назначила САД у више наврата да се снажно противи посети Пелоси Тајвану.