Прочитај ми чланак

Си Ђинпинг наредио: Спремите се, на најгоре …

0

Кинески лидер Си Ђинпинг позвао своје највише званичнике националне безбедности да буду спремни за „најгоре сценарије“.

Истовремено, владајућој Комунистичкој партији је наложено да појача напоре да се супротстави свим уоченим унутрашњим и спољним претњама.

„Сложеност и тешкоћа питања националне безбедности с којима се сада суочавамо значајно су порасли“, рекао је Си на састанку страначке Комисије за националну безбедност, а пренијела је државна новинска агенција Синхуа.

Додао је да се морају придржавати размишљања о најгорем сценарију и да се припреме да се подвргну великим тестовима “јаких ветрова, па чак и опасних олујних мора”.

Ова најновија и строга упутства Сија, најмоћнијег кинеског лидера у последњих неколико деценија, стижу у тренутку када се Пекинг суочава с мноштвом изазова.

Једну од њих Си је назвао „сложеном и тешком“, рекавши да Кина мора да убрза модернизацију свог националног безбедносног система и способности, с фокусом на то да их учини ефикаснијим у „стварној борби и практичној употреби“.

Такође је позвао Кину да унапреди образовање о националној безбедности и побољша управљање безбедносним подацима и развоју вештачке интелигенције.

Од доласка на власт пре десет година Си је направио националну безбедност кључном парадигмом која прожима све аспекте кинеског управљања, кажу стручњаци.

Проширио је концепт националне безбедности како би покрио све од политике, економије, одбране, културе и екологије до сајбер простора.

Такође, под Сијевим појмом „свеобухватне националне безбедности „, Кина је увела низ закона како би се заштитила од уочених пријетњи, укључујући законе о борби против тероризма, контрашпијунажи, страним невладиним организацијама, националним обавештајним службама и сигурности података.