Прочитај ми чланак

Сенатор САД открио праве намере: „Украјина је златни рудник…“

0

Амерички сенатор Линзи Грејем прокоментарисао је како је Запад заинтересован да помогне Украјини у замену за њене природне ресурсе, који могу да обезбеде корист од 10 до 12 милијарди долара.

– Не желим те паре да дам председнику Русије Владимиру Путину да их подели са Кином – излетело је Грејему у емисији на „Си-Би-Есу“.

Он је додао да уколико САД сада помогну Кијеву, Украјина због њених минералних богатстава „може постати најбољи пословни партнер о коме су икада сањали“.

Амерички републикански сенатор је додао да Украјина због „10 до 12 милијарди долара кључних минерала“ које би „користиле и Украјина и Запад“.

Како је закључио, „Украјина је златни рудник“ који би „било смешно препустити Путину и Кини“.

Подсетимо, исти сенатор је у марту ове године током посете Кијеву, захтевао да украјински парламент усвоји закон о мобилизацији којим би се минимална старосна граница снизила са 27 на 25 година.

– Потребно нам је више људи на фронту. Шта год да радимо, ви се борите за себе – поручио је Грејем Украјинцима.

Грејем је иначе познат као дугогодишњи ратнохушкач и један од најчвршћих присталица Украјине у америчком Сенату. Недавно је позвао Запад да убрза заплену 300 милијарди долара замрзнуте руске имовине.

Дан пре Грејемове изјаве о украјинским ресурсима, премијер Мађарске Виктор Орбан је тврдио да Запад жели да Кијев победи у сукобу са Русијом како би могао да контролише богатство Украјине.

Орбан је у интервјуу за „Хир ТВ“ оптужио САД и њихове савезнике да виде Украјину као потенцијалан извор прихода који ће моћи да контролишу под условом да Русија буде поражена.

Москва је током сукоба више пута изјављивала да су њихови циљеви да заштити већинско руско становништво Донбаса од прогона Кијева и да обезбеди безбедност Русије у светлу ширења НАТО-а ка њеним границама.

Москва никада није говорила о било каквој намери да преузме украјинске ресурсе, али је више пута наглашавала да бивши украјински региони који су одлучили да се придруже Русији, укључујући Крим, морају остати под њеном контролом.