Прочитај ми чланак

Шеф НАТО-а: Украјина би могла да престане да постоји

0

Украјину чека тешка зима, упозорио је у четвртак генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, позивајући Кијев да настави борбу против Русије. У супротном, земља би могла „престати да постоји“ као независна нација, рекао је он.

„Ако председник [Владимир] Путин и Русија престану да се боре, онда ћемо имати мир. Ако Украјина престане да се бори, онда ће Украјина престати да постоји као независна нација“, рекао је Столтенберг агенцији АП на маргинама састанка предвођеног САД у Рамштајну у Немачкој који је окупио стране присталице Украјине.Столтенберг је избегао да наведе временски оквир колико дуго може трајати сукоб, али је рекао да ће се у једном тренутку завршити преговорима. Међутим, до сада није било „знака“ да Москва одустаје од својих циљева у Украјини, рекао је шеф НАТО-а.

Крајњи циљ Русије у сукобу је „преузимање контроле над Украјином“ , тврди он. „Морамо барем да будемо спремни за ову зиму“, рекао је Столтенберг, додајући да Запад мора „наставити да пружа подршку“, укључујући одговарајуће зимске униформе, генераторе и шаторе, између осталог.

„Зима долази, а зима ће бити тешка на бојном пољу у Украјини. Знамо да је величина украјинске војске сада отприлике три пута већа од оне прошле зиме“, додао је Столтенберг.

Међутим, шеф НАТО-а је тврдио да се „рат у Украјини приближава кључном тренутку“, тврдећи да је текућа руска офанзива „застала“ у Донбасу и другде. „Видимо да су Украјинци били у стању да узврате ударац, да узврате ударац и поврате неку територију“ , рекао је он.

Москва је више пута позивала САД и друге западне земље да престану да „пумпају“ Украјину оружјем и другом војном опремом. Највиши руски званичници инсистирају на томе да ће континуирана подршка Кијева само продужити крвопролиће без промене крајњег исхода сукоба.

Русија је послала трупе у Украјину 24. фебруара, наводећи као разлог неуспех Кијева да примени споразуме из Минска, чији је циљ да се регионима Доњецка и Луганска да посебан статус у оквиру украјинске државе. Протоколи, уз посредовање Немачке и Француске, први пут су потписани 2014. Бивши украјински председник Пјотр Порошенко је од тада признао да је главни циљ Кијева био да искористи прекид ватре да купи време и „створи моћне оружане снаге“.

У фебруару 2022. Кремљ је признао републике Донбаса као независне државе и захтевао да се Украјина званично прогласи неутралном земљом која се никада неће придружити ниједном западном војном блоку. Кијев инсистира да је руска офанзива била потпуно ничим изазвана.