Прочитај ми чланак

Шеф главног трговинског центра Дубаија: Санкције Русији су неефикасне

0

Дубаи се учвршћује као чвориште за светску трговину у време када санкције уведене Русији због рата у Украјини, али и економског протекционизма и тензија између САД и Кине мењају облике глобалне трговине

Санкције Русији немају утицаја ван Запада, а покушаји да се зауставе токови руског пословања то пословање само премештају на друге локације, каже председник главног трговачког центра Дубаија „Дубаи мулти комодитис центра“ Хамад Буамим. 

„Санкције успоравају економију, али никада је не заустављају“, каже лидер ове водеће зоне слободне трговине Уједињених Арапских Емирата која је домаћин више од 24.000 предузећа.

Трговина, како он каже за „Фајненшел тајмс“, наставља да тече, „само тече на другачији начин“.

Дубаи тренутно користи своју географску позицију између Истока и запада како би се учврстио као чвориште за светску трговину у време када санкције уведене Русији због рата у Украјини, али и економског протекционизма и тензија између САД и Кине мењају облике глобалне трговине.

Емирати су, додаје ФТ, постали и седиште трговаца нафте који су се ту преселили из Женеве након што се Швајцарска придружила санкцијама уведеним Москви, али су пружили гостопримство и бројним међународним компанијама  које су морале да напусте Русију и пронађу место на коме ће и њихови руски радници бити добродошли.

Ипак, последњих месеци УАЕ су, заједно са другим земљама, под притиском САД, ЕУ и Велике Британије да делују против компанија које тргују са Русијом.

„Чињеница да економију не контролише само једна страна света чини ове санкције мање ефикасним. Ако само узмемо украјински сукоб, санкције су ефикасне када погледате на запад, али даље од тога немају ефекат. Не гледамо на њих као сјајно средство, јер само чине трговину сложенијом и тако утичу на свет“, каже Буамим.

Он подвлачи како политика доноси одлуке које „нису комерцијално одрживе за глобалну економију“, рекао је он. 

„До сада су, како је рекао, УАЕ и заливске државе генерално успевали да одрже неутралну позицију која, на пример, није била ни проамеричка ни анти-кинеска. Али ово је постајало све теже одржавати јер су САД почеле да траже од земаља да изаберу страну“ каже Буамим, истичући да напетост САД и Кине није више само америчко-кинески проблем већ изазов за предузећа широм света.