Прочитај ми чланак

Шеф америчке команде: Тајвански мореуз ће постати призор из пакла!

0

Оружане снаге САД планирају масовну примену дронова, беспилотних чамаца и подводних система за одбрану Тајвана у случају „напада континенталне Кине“ – ово је изјавио шеф Индо-пацифичке команде Оружаних снага САД Семјуел Папаро.

„Пекинг жели да суочи свет са брзим, интензивним ратом чији би исход постао свршени чин пре него што би свет успео да се сабере […] Мој циљ је да од сада па све до 2027. и даље, америчка војска и савезници имају средства да то спречимо“, рекао је он у интервјуу The Washington Post

Папаро је у истом интервјуу открио да жели да „Тајвански мореуз – буде ли потребно – постане призор из пакла са дроновима“.

Нагласио је да је уверен да би употреба хиљада дронова успорила могућу кинеску операцију и дала Вашингтону времена да припреми парирајуће мере.

Претходно је 4. јуна амерички председник Џо Бајден дозволио могућност интервенције америчке војске у случају могућег сукоба Кине и Тајвана.

Према његовим речима, САД ће предузети такав корак ако Кина одлучи да једнострано промени статус Тајвана.

Шеф кинеског министарства одбране, Донг Јун, током говора на међународном безбедносном форуму „Шангри-Ла дијалог“, у Сингапуру, поручио Вашингтону да свако ко покушава да раздвоји Тајван и Кину „себи копа гроб“.