Прочитај ми чланак

СБ Русије: Замрзавање руске имовине – једна од највећих крађа у историји

0

Замрзавање руске имовине једна је од највећих крађа у историји, рекао је заменик секретара Савета безбедности Русије Александар Венедиктов.

„Назовимо ствари правим именом: замрзавање руске имовине једна је од највећих крађа у историји. Парадокс је у томе што су организатори тог преступа исти они који су раније преузели одговорност за очување светске економске архитектуре. То је као да сте дали лисици да чува кокошињац“, рекао је Венедиктов.

Како је додао, све то води ка самоуништењу Бретонвудског система.

„Та тенденција се не може порећи. Данас је примарни задатак целе светске заједнице да се побрине да тај колапс прође са минималним губицима и да не доведе до новог светског рата“, истакао је заменик секретара Савета безбедности.

Након почетка специјалне операције Русије у Украјини, западне земље увеле су бројне санкције Русији. Поред тога што су замрзнуте златне и девизне резерве РФ у вредности од око 300 милијарди долара, забране су обухватиле све трансакције које се тичу управљања резервама и активима ЦБ, као и трансакција са било којим правним лицима, организацијама или органом, који поступају у име или према налогу ЦБ.