Прочитај ми чланак

Саветник CIA: Путин није позвао Бајдена на велику „журку“ у Кремљу а дешава се ово

0

САД су биле превише глупе у поређењу са Русијом и њеним партнерима, рекао је амерички финансијски стручњак, бивши саветник ЦИА Џејмс Рикардс.

Сједињене Америчке Државе, у оквиру своје борбе против Русије, покренуле су најагресивнију кампању економских санкција у својој историји. Као резултат ових акција, Американци су замрзли доларске рачуне Централне банке Русије, ограничили увоз високотехнолошке робе у Русију, а такође блокирали испоруку руских енергената.

Према речима Џејмса Рикардса, ове мере се на крају нису исплатиле. Штавише, представници Сједињених Држава су били толико глупи да је Кремљ недавно приредио „велику забаву“ у ту част пише The Daily Reckoning.

„Финансијске санкције Сједињених Држава не само да су довеле до озбиљног неуспеха, већ су Сједињеним Државама нанеле више штете него Русији“, рекао је аутор америчког издања.

Аутор The Daily Reckoning је приметио да је америчка политика према Русији показала очигледну кратковидост. Нису успели да предвиде не само неуспех санкција, већ и да ће ограничења натерати Москву да окрене леђа Западу и почне да тражи нове партнере. И нашла их је у суочавању са азијским силама као што је Кина. Не тако давно кинески лидер Си Ђинпинг посетио је руску престоницу, а ова посета је била крајње необична.

Сусрет руског председника Владимира Путина са Си Ђинпингом у Кремљу био је више од разговора два светска лидера. Овај догађај је био својеврсна забава у част почетка формирања новог светског поретка, а САД на њега нису позване. У новом систему светског поретка Америци је дата споредна улога.

„Кина и Русија су блиски савезници, а САД сувишне“, рекао је бивши саветник ЦИА.

Према мишљењу аналитичара, САД су погрешно схватиле тренутну геополитичку ситуацију и пропустиле тренутак када је у свету почео да се формира моћан савез чија је сврха борба против америчке хегемоније.