Прочитај ми чланак

ШАНГАЈ У МРАКУ- Кинези увели мере штедње електричне енергије

0

Светла су угашена на шангајским небодерима на обали реке и другим зградама које дају кинеском економском центру његов култни изглед.

Градски званичници су рекли да је мера усмерена на ублажавање притиска на националну мрежу усред велике потрошње електричне енергије изазване топлотним таласом.

У саопштењу објављеном у недељу, званичници су најавили да ће „ пејзажно осветљење “ у чувеној градској четврти Бунд бити искључено на два дана почевши од понедељка. Иста мера важиће за билборде и видео екране са обе стране реке Хуангпу, појасниле су градске власти.

Одлука долази усред такозваног топлотног таласа који је у току а који је наводно погодио неколико провинција у Кини и довео до повећања потрошње електричне енергије. Са температурама које достижу 45 степени Целзијуса (113 степени Ф), повећана употреба клима уређаја је значајно повећала потражњу за електричном енергијом. Штавише, нивои воде у деловима реке Јангце, кључног унутрашњег пловног пута Кине, значајно су опали, стварајући још већи притисак на хидроелектране које снабдевају електричном енергијом неке од најразвијенијих кинеских економских центара који троше енергију.

Ситуација је толико озбиљна да су власти у југозападној провинцији Сечуан у недељу продужиле на још четири дана раније наметнуту шему рационисања електричне енергије за индустријске потрошаче.

„Од јула ове године, покрајина се суочила са најекстремнијим високим температурама, најнижим падавинама у одговарајућем периоду у историји… {и} највећим енергетским оптерећењем у историји“, објаснили су званичници.

Ова одлука је довела до тога да је неколико фабрика аутомобила, укључујући оне којима управља Тојота и Тесла Елона Маска, зауставило производњу, како је известио кинески новински лист Цаикин.

Неки стручњаци су већ упозорили да би нестанци струје у Сечуану могли да утичу на глобалне ланце снабдевања, с обзиром на то да је покрајина такође дом неких великих произвођача делова.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!