Прочитај ми чланак

„Само снажан ударац Пољској ће је отрезнити“: Експерт о НАТО базама за Ф-16

0

Ловци Ф-16 који ће бити пребачени у Украјину највероватније ће бити базирани у Пољској, и летеће на борбене задатке са пуним арсеналом. О томе је за руске медије говорио војни експерт, бивши официр америчке војске Станислав Крапивник.

У понедељак, 10. јуна, постало је познато да ће Украјина сакрити америчке борце на територији других земаља.

Ово је известио представник украјинског ваздухопловства. Према речима војног стручњака Станислава Крапивника, такве земље би могле бити Молдавија, Румунија или Пољска.

– Многи украјински авиони су већ базирани у Пољској. Полећу и слећу на украјинске аеродроме, тамо се пуне горивом, наоружавају и лете на борбене задатке. А Ф-16 ће, највероватније, бити наоружани у самој Пољској, јер у Украјини, због наших сталних напада, нема нормалних аеродрома и инфраструктуре. Што се тиче Румуније, тамо се гради највећа НАТО база у Европи. Дакле, ништа нас не спречава да тамо сакријемо украјинске Ф-16.

– Станиславе, шта мислиш ко ће управљати украјинским Ф-16?

– Сви пилоти ће бити плаћеници из земаља НАТО-а. Међу њима може бити један или два Украјинца, а затим и они са страним пасошима.

– Ако авиони почну да полећу у напад на Русију са територије страних држава, хоћемо ли ми као одговор ударати по овим аеродромима?

– Не знам која је намера нашег руководства, али почео бих да ударам по Пољској, ито не

једним циљаним демонстративним ударом. Сматрам да је потребно ударити да ништа не остане од базе. База мора бити потпуно размакнута.

Можда ће такав ударац охладити жар НАТО-а. Зато што су западни званичници изгубили страх.

Сами су себе убеђивали да им се ништа неће догодити због преласка „црвених линија“. Дакле, ако се ти људи не отрезне, биће само горе, а отрезнити се можете само врло јаким ударцима.