Прочитај ми чланак

Шамар Зеленском у парламенту Аустрије: Почео да прича, посланици устали и отишли!

0

Аустријски заступници крајње деснице напустили су седницу доњег дома парламента у четвртак током виртуелног обраћања украјинског председника Володимира Зеленског, наводећи да је то "кршење" статуса неутралности Аустрије.

Чланови Слободарске партије Аустрије (ФПО) напустили су своја места када је Зеленски започео своје видео обраћање, остављајући мале картице на својим столовима с логом странке и поруком на којој је писало „простор за мир“, преноси ОРФ.

Foto: Prinstscreen Twitter

У видео поруци на свом Твитер налогу у четвртак, странка је рекла: „Да неутралности, не ратном хушкању“. ФПО је неколико дана раније упозорио да ће организовати неки облик протеста против виртуелног обраћања украјинског председника аустријском парламенту.

„Тужно је што је ФПО једина странка у парламенту која нашу вечну неутралност схвата озбиљно, чиме се залаже и за мир“, рекао је лидер ФПО Херберт Кицкл у изјави у уторак. Он је такође окривио аустријску владу и друге опозиционе странке за показивање „једностране подршке ратној странци“.


У свом обраћању, Зеленски је захвалио Аустрији на хуманитарној помоћи и помоћи у пројектима, попут чишћења мина, додајући да је „важно не бити морално неутралан према злу“. Аустрија није део НАТО-а и не испоручује оружје Украјини. Међутим, Украјини је пружила хуманитарну помоћ и шлемове и заштитне прслуке за цивилну употребу.

Аустријски канцелар Карл Нехмер је прошле недеље на Твитеру нагласио статус неутралности своје земље и рекао да, иако је његова земља војно неутрална, „разумемо да морамо помоћи тамо где се дешавају неправда и ратни злочини“.

ФПО је у прошлости одржавао блиске везе са Русијом, а 2016. године странка је потписала споразум о сарадњи са Јединственом Русијом, конзервативном странком која има већину у руском парламенту. Руски председник Владимир Путин је 2018. примећен у Аустрији као гост на венчању Карин Кнајсл, чланице ФПО-а и тадашње аустријске министарке спољних послова, преноси CNN.