Прочитај ми чланак

ШАМАР ВАКЦИНАШИМА Трамп званично: Корону ћемо лечити крвном плазмом

0

Амерички председник Доналд Трамп обавестио је јавност на конференцији за медије у Белој кући да је Агенција за храну и лекове (ФДА) одобрила коришћење крвне плазме за лечење заражених коронавирусом. Трамп је казао да је реч о историјском подухвату који ће спасити многе животе јер су резултати показали да овај третман смањује смртност за 35 посто.

“ФДА је одборила коришћење крвне плазме за лечење заражених коронавирусом, реч је о моћној терапији трансфузије антитела која помажу оболелима. Желим да се захвалим свима који су вредно радили на овоме. Ово је посебан корак јер смо на њему радили сви заједно”, казао је Трамп.

Истакао је да је клиника Мејо добила значајан новчани износ за истраживање деловања крвне плазме и да се ускоро очекују нови резултати.

“Ово је ефективна метода у борби против ове грозне болести. ФДА је утврдила да је лечење сигурно и веома ефикасно. Молим све Американце који су се опоравили од коронавируса да донирају плазму”, поручио је Трамп.

Министар здравља Алекс Азер је казао да је Америка урадила више него било која земља на свету када је реч о лечењу коронавируса, те да су делом заслужни и рани напори Трампове администрације.

“Америка креће са лечењем раније него било која земља у свету. Ово је обећавајући третман. Председник Трамп се борио да Американци добију најбоље лечење. Подаци које смо добили говоре да пацијенти који добију плазму три дана након постављања дијагнозе имају највећи бенефит. Терапија је примењена на више од 70.000 пацијената позитивних на коронавирус, реч је о пацијентима испод 80 година који нису били на респиратору”, рекао је Азер.

Истакао је да сви сањају о леку који ће смањити смртност за 75 посто, али да је и лечење крвном плазмом велики напредак и важан корак у лечењу.

Комесар америчке Агенције за храну и лекове Стивен Хан је рекао да је Трамп од почетка тражио од ФДА да раде дању и ноћу како би пронашли начин за лечење коронавируса, те да се истраживања настављају.