Прочитај ми чланак

Шаљу отпатке у Кијев, а себи купују ново оружје: Естонија манипулисала поклоном

0

Према тврдњама дипломата, један од примера како је Естонија манипулисала системом је слање старих ракета земља-ваздух совјетске производње "Стрела" у Украјину, али је затим у захтеву за надокнаду навела цену модерне ракете "Стингер"

Поједине дипломате Европске уније све су забринутије да су неке државе чланице искористиле фонд Европског мировног фонда (ЕПФ), који има за циљ да делимично надокнади трошкове земљама које су послале војну помоћ Украјини.

Дипломате и званичници ЕУ рекли су за „Политико“ да је Естонија оптужена да је користила фонд ЕУ за надоградњу сопственог арсенала на рачун суседа из Европске уније, док је Украјини слала старе залихе наоружања.

Према правилима ЕПФ-а, све државе би требало да добију једнаку стопу надокнаде за новац потрошен за помоћ Украјини – око 84 одсто укупне плаћене цене. Међутим, наводи „Политико“, не постоје договорена правила о израчунавању цене опреме које државе ЕУ шаљу у Кијев.

Према поверљивим подацима Министарства спољних послова и одбране ЕУ (ЕЕАС), верује се да је шест земаља (Финска, Летонија, Литванија, Естонија, Француска и Шведска) израчунало своје захтеве за надокнаду на основу набавне цене нових материјала, уместо на основу вредности наоружања које су послали у Украјину.

„Политико“ наводи да је Естонија наводно добила надокнаду од 134 милиона евра након што је званично објавила да је потрошила преко 160 милиона евра за помоћ Украјини.

„Шаљу своје отпатке у Украјину и купују потпуно нов материјал за себе, финансиран новцем ЕУ“, казао је један дипломата за“ Политико“.

Естонска премијерка Каја Калас раније је јавно позвала ЕУ да повећа војну подршку Украјини, да би касније искористила ЕПФ да „великодушно“ подржи сопствену војску, истиче лист.

Према тврдњама дипломата, један од примера како је Естонија манипулисала системом је слање старих ракета земља-ваздух совјетске производње „Стрела“ у Украјину, али је затим у захтеву за надокнаду навела цену модерне ракете „Стингер“.

„То је разлог зашто се чини да је војна подршка Естоније много већа по глави становника него у другим земљама у статистикама које сви наводе“, навео је један дипломата.

Естонски званичници су одбацили тврдње изнете у извештају, а генерални секретар Министарства одбране Кусти Салм их је одбацио као „злонамерну клевету“ која има за циљ да успори подршку Украјини.