• Почетна
  • СВЕТ
  • САД ЗАБРИНУТЕ ЗБОГ ЈАЧАЊА КИНЕСКЕ ВОЈСКЕ: Дешава се модернизација без преседана

САД ЗАБРИНУТЕ ЗБОГ ЈАЧАЊА КИНЕСКЕ ВОЈСКЕ: Дешава се модернизација без преседана

0

582518-j-20-composite

САД су највећи војни потрошач на свету, још увек имају војни буџет који је већи од свих војних буџета великих сила заједно.

Тренутачно војни буџет САД-а износу преко 600 милијарди УСД – и ту говоримо о тзв. „Основном буџету“ у који нису укључени рат у Авганистану и друге америчке операције. Ове бројке јасно показују око чега и кога би остатак света требало да буде забринут.

Но, за амерички Пентагон ове компарације нису битне те истичу како их све више забрињава кинески војни буџет који је прошле године – према годишњем извештају Пентагона америчком Конгресу – нарастао на 145 милијарди УСД. То је, тврде из Пентагона, око 20% више но што кинеске власти приказују.

У годишњем извештају под називом „Извештај Конгресу о Војном и безбедоносном развоју Кине“ наводи се како Кина поседује „фискалну снагу“ и „политичку вољу“ за знатно повећање војне потрошње у будућности. Надаље, истиче се како је главни фокус кинеске војне модернизације „припрема за конфликт у Тајванском заливу“ .

„У Кини се дешава модернизација ваздушних снага без преседана. Убрзано се приближавају снази Западних ваздушних снага“, наводи се у извештају.

Наводи се како би кинески војни авион, ловац 5. генерације, Ј-20, могао ступити у службу већ 2018., а кинеска морнарица планира да изгради низ носача авиона током идућих 15 година.

Пентагон упозорава како су америчке базе у Окинави на домету све бројних кинеских ракетних система средњег домета, а кинеске крстареће ракете би могле достићи и Гуам, острво где се налазе кључне америчке ваздушне и поморске војне базе. У извештају Пентагона се такође наводи како кинеска војска развија способности извођења далекометних напада против снага широм западног Пацифика.

Кинеско министарство одбране је реаговало на овај извештај. „Годину за годином САД објављује тзв. Извештај о ‘Војном и безбедоносном Развоју Кине’, у којем се износе бесмислене критике кинеског нормалног одбрамбеног и војног развоја те се претерује са ‘кинеском војном пријетњом'“, наводи се у изјави.

su 27 .LR.ru

Авиони Су-27 ће се можда производити у Кини

Руководство компаније „Сухој“ разматра могућност преноса производње из Комсомољска на Амуру у Кину, изјавио је Александар Левинтаљ, први заменик председника владе Хабаровског краја за економска питања.

„Потребан је раст производње авиона „Сухој“ од 15-20 одсто годишње, а радну снагу за то немамо“, – објаснио је чиновник. Стручњака који желе да раде у Комсомољску на Амуру нема, каже Левинтаљ.

Фабрика авина „Гагарин“ у Комсомољску на Амуру је филијала компаније „Сухој“ која се бави производњом ловачких авиона Су-27.

(Адванце, Глас Русије)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!