Прочитај ми чланак

САД забрањују руски антивирусни софтвер „Касперски лаб“

0

Америчке власти ће од 20. јула забранити Американцима да склапају нове трансакције са "Касперски лаб-ом", а од 29. септембра уводе потпуну забрану коришћења производа те компаније

Сједињене Државе увешће ограничења извоза руског антивирусног софтвера „Касперски лаб“, саопштило је Министарство трговине САД.

Листа ограничења Министарског бироа за индустрију и безбедност укључује „Касперски лаб“, „Касперски груп оф компанис“, као и филијалу „Касперски лабс лимитед“ у Уједињеном Краљевству.

Наиме, Министарство трговине САД их је оптужило да сарађују са руским војним и обавештајним властима и подржавају циљеве кибернетичке обавештајне службе руске владе.

Додаје се да ће америчке власти од 20. јула забранити Американцима да склапају нове трансакције са „Касперски лаб-ом“, а од 29. септембра уводе потпуну забрану коришћења производа те компаније.

„Утврђено је да обезбеђивање сајбер-безбедности и антивирусног ‘Касперски лаб’ софтвера особама у Сједињеним Државама, укључујући трећа лица која интегришу софтвер у комерцијални хардвер или софтвер, представља неразуман и неприхватљив ризик по националну безбедност Сједињених Држава и безбедност грађана“, наводи се у документу.

Како се истиче, привилеговани приступ софтвера системима рачунара могао би му омогућити да украде осетљиве информације са америчких рачунара, инсталира малвер или задржи критична ажурирања.