Прочитај ми чланак

САД: Возачи умиру заробљени у колима, Њујорк као „ратна зона“, број мртвих расте

0

Сједињене Државе се данима суочавају са снежном катаклизмом која је до сада однела најмање 50 живота. Званичници апелују на грађане да не напуштају домове, и наглашавају да ситуација у Њујорку подсећа на "ратну зону".

Како је навела гувернерка Њујорка Кети Хочул, услед немогућности кретања служби за спасавање, људи и по неколико дана остају заробљени у аутомобилима које прекрива огроман снег, преноси Дејли мејл.

Додала је и да је одређен број страдалих пронађен у аутомобилима, а други су пронађени на улици у снежним сметовима.

Циклон који је донео ниске температуре и до шест метара снега у Северну Америку изазвао је најмање 50 смртних случајева широм САД и Канаде.

САД су забележиле 46 смртних случајева, а још четири особе су умрле на Бадње вече након што се аутобус преврнуо на залеђеним путевима у Британској Колумбији у Канади.

Дубоко смрзавање је повезано са 18 смртних случајева у држави Њујорк, посебно у Бафалу где је „ефекат језера“ – када се хладан ваздух креће изнад топлијих језерских вода и ствара ледени спреј – био смртоносан.

Очекује се да ће олуја однети још живота након што је становнике заробила у кућама и искључила струју – док се нека подручја припремају за снег од 30 центиметара до уторка.

Више од 200.000 људи широм неколико источних држава пробудило се без струје на божићно јутро, а многима су се променили планови путовања за празнике, иако је петодневна олуја са мећавама и јаким ветровима показивала знаке попуштања.

То је приморало компаније да откажу скоро 3.000 летова у недељу, поред неких 3.500 укинутих у суботу и скоро 6.000 у петак.

Више од 1.000 америчких летова већ је отказано само неколико сати након понедељка, објавио је сајт.

Према локалним званичницима, 18 мртвих у западном Њујорку, укључујући шесторо у Бафалу, једно у Амхерсту, троје у Чиктоваги и једно у Локпорту.

Једна особа у Локпорту умрла је након што је јак снег прекрио спољашњу пећ у кући, што је изазвало тровање угљен-моноксидом.

Троје људи је умрло од срчаних удара услед налета снега, а троје је умрло док су чекали хитну помоћ.

„Нажалост, добијамо извештаје о додатним смртним случајевима који тек треба да буду потврђени“, рекла је Хочул.

Старост убијених у Бафалу и околини крец́е се од 26 до 93 године. Једна жртва је до сада идентификована, а у питању је 56-годишњи Вилијам Клеј, који је преминуо на свој рођендан, 23. децембра, након што је покушао да прошета кроз снег да оде до продавнице.

„Последње жртве укључују неке пронађене у аутомобилима, а неку снежним наносима“, рекао је Полонкарз, додајући да би број мртвих могао још да расте.

Такође, наводи и да упркос забрани вожње која је уведена у целом њујоршком округу у петак, на стотину возача остало је заглављено у возилима током викенда, а припадници Националне гарде позвани су у помоћ у спасавању које је компликовано због услова екстремне белине и високог снега.

Аеродром Бафало забележио је готово метар и по снега, објавила је метеоролошка служба.

У другим делима САД људи спаљују одећу да би се угрејали

Ништа боља ситуација није ни у осталим деловима Сједињених Држава. На пример, у Јужној Дакоти је толико хладно да су Индијанци били приморани да спаљују своју одећу на снегу да би се угрејали након што су остали без горива.

Такође, у Монтани је снимљен занимљив феномен који добро показује каква је хладноћа – кључала вода која се одмах претвара у снег.

На друштвеним мрежама су осванули снимци на којима се види како човек држи кључалу воду у посуди и баца је у ваздух, након чега се она претвара у замагљене пахуље.

Уз то, снег је у суботу изазвао и велику саобраћајну несрећу. Наиме, у ланчаном судару 50 аутомобила у Охају погинула су четири возача, а још четири особе погинуле су у одвојеним саобраћајним несрец́ама у САД.

Поплаве су забележене у Новој Енглеској, Њујорку и Њу Џерсију.