Прочитај ми чланак

САД упозорио Израел: Иран ће помоћи Хезболаху у случају офанзиве на Либан

0

Чарлс Браун је додао да САД највероватније неће бити у могућности да помогну Израелу да се одбрани у случају ширења рата са Хезболахом, на начин на који су то учиниле током иранског ракетног напада у априлу

Било каква израелска војна офанзива у Либану изазвала би ризик од иранског одговора ради одбране моћне милитантне групе Хезболах, што би резултирало ширим ратом који би угрозио америчке трупе у региону, сматра генерал Ратног ваздухопловства и начелник Генералштаба Војске САД Генерал Чарлс Браун, преноси АП.

Браун је током конференције за новинаре уочи посете Боцвани рекао да би Иран, у том случају, иако већ „подржава милитанте унутар Хамаса“, био склонији да пружи још већу подршку Хезболаху, нарочито ако буде сматрао да је ова група значајно угрожена.

Подсећања ради, израелски званичници већ неко време прете војном офанзивом у Либану уколико се преговорима не дође до потискивања Хезболаха даље од либанско-израелске границе. Тако је ИДФ пре неколико дана објавио саопштење у коме се наводи да је команда „одобрила и потврдила“ планове за офанзиву у Либану, упркос томе што „САД раде на томе“ да вишемесечни прекогранични напади не прерасту у потпуни рат.

Тако АП наводи да ће ово питање бити на дневном реду током овонедељне посете израелског министра одбране Јоав Галант САД, у склопу које ће се састати са америчким колегом Лојдом Остином, државним секретаром Ентонијем Блинкеном и другим званичницима.

Браун је додао и да САД највероватније неће бити у могућности да помогну Израелу да се одбрани у случају ширења рата са Хезболахом, на начин на који су то учиниле током иранског ракетног напада у априлу.

„Теже је бранити се од ракета краћег домета које Хезболах рутински лансира преко границе са Израелом“, изјавио је Браун и додао да САД настављају да разговарају са израелским властима у настојању да спрече ширење конфликта.

Он је поручио и да је неопходно размислити о могућим последицама било какве операције у Либану, као и томе какав би утицај она могла да има на регион и на трупе САД на Блиском истоку.