Прочитај ми чланак

САД шаље ракетне системе великог домета у Украјину – који ће бити одговор Русије?

0

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена се спрема да појача наоружање Украјине, тако што ће послати напредне, дугометне ракетне системе, који су сада главни захтев украјинских званичника, рекло је више неименованих званичника.

Администрација разматра слање система као део већег пакета војне и безбедносне помоћи Украјини, што би могло да се обелодани следеће недеље, пренео је Си-Ен-Ен.

Високи украјински званичници, укључујући и председника Володимира Зеленског, затражили су претходних недеља од САД и њених савезника да им обезбеде вишецевни ракетни систем.

Оружани системи произведени у САД могу да испаљују салве ракета стотинама километара далеко, много даље од било којег система који Украјина већ има, а за који Украјинци тврде да би могао да промени игру у њиховом рату против Русије.

Други систем који су Украјинци тражили је артиљеријска ракета високе покретљивости, позната као ХИМАРС, лакши систем на точковима способан да испаљује многе исте врсте муниције као и вишецевни ракетни бацачи.

Руска војска је последњих недеља ударила Украјину на истоку, где је Украјина надјачана бројно и оружано, рекли су украјински званичници.

Бајденова администрација недељама је разматрала да ли да пошаље ракетне системе, због забринутости које је изнео Савет за националну безбедност да би Украјина могла да користи системе за извођење офанзивних напада унутар Русије, рекли су званичници.

Треба имати у виду да је удаљеност Кијева од Москве само 852 километра и да би амерички системи на некој другој локацији могли да добаце до Москве. Обзиром на природу власти у Кијеву, лако је могуће да украјинска војска изврши удар на многе градове у Русији па и на Москву.

Лако је замислити шта би се после тога догодило у Украјини као одговор Руске војске. Иза тога би био могућ и светски рат.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!