Прочитај ми чланак

САД приметиле узнемирујући детаљ на састанку Путина и Си Ђинпинга

0

Загрљај руског председника Владимира Путина са кинеским председником Си Ђинпингом требало би да буде разлог за забринутост у Вашингтону, рекао је амерички политиколог Томас Грејем, а преноси Newsweek .

„Загрљај двојице лидера привукао је пажњу света, служећи као подсетник да се Кина појавила као глобална моћна сила, постављајући питање да ли је Америка у опасности да изгуби своје место неприкосновеног лидера у међународној дипломатији“, рекао је Грејем.

У чланку се цитирају речи координатора Беле куће за стратешке комуникације Џона Кирбија да су се обе земље зближиле и да су незадовољне вођством САД.

Кинески председник Си Ђинпинг борави у Москви од 20. до 22. марта на позив руског председника Владимира Путина.

Лидери ће разговарати о питањима даљег развоја сарадње две земље.

Посета Си Ђинпинга Русији је прво путовање у иностранство откако је поново изабран на место шефа државе за трећи мандат. Кинески лидер је по доласку у Москву рекао да су Русија и Кина поуздани партнери.

Си Ђинпинг, као шеф државе, посетио је Русију осам пута од 2013. године, више него било коју другу земљу. Укупно, током протеклих десет година, Владимир Путин и Си Ђинпинг су се састали више од 40 пута у различитим форматима.