Прочитај ми чланак

САД одбациле понуду Северне Кореје

0

severna-koreja-vojska-budzet-1328585176-66344

Вашингтон – САД су одбациле понуду Северне Кореје да преговори о мировном споразуму и укидању санкција буду предуслов за нове разговоре о нуклеарном разоружању.

Представник за штампу Беле куће Роберт Гибс рекао је да Северна Кореја добро зна шта треба да уради, а то је да се врати мултилатералним преговорима о нуклеарном разоружању и одустане од идеје о стварању нуклеарне државе на корејском полуострву.

У преговорима о севернокорејском нуклеарном програму, прекинутим пре годину дана, учествује шест држава – Северна и Јужна Кореја, Јапан, Кина, САД и Русија.

Северна Кореја данас је позвала САД на мировне преговоре и затражила укидање међународних санкција као услов за наставак шесточланих преговора о нуклеарном разоружању које је напустила прошле године због међународне осуде поводом њеног лансирања ракете дугог домета.

Корејски рат који је трајао од 1950. до 1953. године окончан је примирјем, а не мировним споразумом тако да је корејско полуострво формално још у ратном стању.

Представник Стејт департмента је одбацио позив Северне Кореје да се укину санкције и рекао да је важно да се наставе шесточлани разговори о нуклеарном разоружању током којих ће се покретати и друга отворена питања.

(Бета)