Прочитај ми чланак

САД: Модерна није добила одобрење ФДА за трећу „бустер“ дозу

0

Модерна тражи ауторизацију за бустер дозу од 50 микрограма, што је половина оригиналне дозе вакцине.

Научници Америчке агенције за храну и лекове (ФДА) саопштили су да Модерна није испунила њихове критеријуме којима би се одобрила употреба бустер дозе антиковид вакцине.

ФДА је у уторак навела да су подаци за Модернину вакцину показали да бустер доза повећава заштитна антитела, али да разлика у нивоу антитела пре и након давања треће дозе није довољно велика, посебно код особа код којих су нивои антитела остали високи, пренео је Ројтерс.

ФДА углавном прати савет својих експерата, али није обавезна да их послуша, преноси Танјуг.

Група саветника Америчких центара за превенцију и контролу болести ће се сусрести следеће недеље како би разговарали о специфичним препорукама за то ко може да прими бустер дозе у САД, уколико ФДА одобри одређену вакцину.

Модерна тражи ауторизацију за бустер дозу од 50 микрограма, што је половина оригиналне дозе вакцине која се даје у размаку од четири недеље.

Компанија је затражила од ФДА да јој се дозволи трећа доза за особе од 65 година и старије, као и за имунокомпромитоване, нешто налик ауторизацији коју је добила ривалска фармацеутска кућа Фајзер и њен партнер Бионтек.

Саветници ФДА ће такође размотрити давање бустер дозе за вакцину Џонсон и Џонсон у петак, која се прима у једној дози.