Прочитај ми чланак

Сад је све за фронт: На наредбу Путина фабрике оружја раде у три смене…

0

Руске фабрике оружја нагло су повећале производњу како би испуниле задатке које је пред њих ставио председник Русије и врховни командант Оружаних снага Владимир Путин. Прави се све - од шлемова и панцира до најсавремених борбених система и авијације.

Оружари својим залагањем дају допринос руској војној специјалној операцији у Украјини и уверени су да ће њихов допринос заједничком циљу помоћи Русији да изађе као победник.

„Мислим да је данас све потребно за фронт – и борбени системи и муниција, системи за одржавање живота, и људство, и заштитна опрема – панцири и шлемови, затим зимске униформе, системи за извиђање, системи везе и тако даље. Све ово је веома важно. Овде нема правила, нити изузетка шта је битно, а шта не. Стога мислим да ће се наша одбрамбена индустрија овим озбиљно позабавити. Штавише, многа предузећа су почела да раде дононоћно – у три смене, и радиће ефикасно и што је најважније, са већом одговорношћу ради спровођења државног одбрамбеног налога“, каже руски војни експерт Виктор Литовкин.

Андреј Головатјук, члан президијума руске организације „Официри Русије“ и пуковник у резерви, прецизира да је, пре свега, потребно повећати број прецизно вођене муниције, а такође повећати и производњу пројектила.

„Трошкови су веома велики, јер се у суштини сада води противартиљеријска и ракетна борба. И треће, мислим да је изузетно важно повећање производње дронова, јер су дронови показали своју ефикасност – веома су ефикасни за извиђање и за гађање непријатељских циљева“, додао је пуковник.

Руски председник Владимир Путин је у обраћању нацији објавио делимичну мобилизацију и наложио одбрамбеној индустрији да повећа производњу оружја и муниције.

Холдинзи и предузећа, која су део државне корпорације „Ростех“, а која реализују до 40 одсто целокупне државне одбрамбене наруџбине, одмах су прешла на појачан режим рада, па у многим предузећима „Ростеха“ запослени раде прековремено, често и викендом. Ова копрпорација истиче да ће наставити да повећава производне капацитете како би реализовали задатке који су јој поверени.
Предузећа и корпорације производе војне авионе, хеликоптере, оклопну технику, артиљеријске системе, високо прецизно оружје, средства за електронско ратовање, системе за комуникацију, извиђање и друга средства. За време специјалне војне операције у Украјини стручњаци корпорације тесно сарађују са руским Министарством одбране и оперативно решавају сва питања која се јављају.
Задатак „Ростеха“ је да Оружанe снагe Русије обезбеди савременим наоружањем, војном и специјалном техником, а у контексту делимичне мобилизације коју је објавио руски председник и мера за повећање темпа реализације државне одбрамбене наруџбине, та одговорност је постала још већа.

Руски оружари раде даноноћно

На питање може ли руска одбрамбена индустрија да за кратко време значајно повећа производњу, а да истовремено задржи квалитет руског наоружања, Головатјук одговара потврдно.

„Moже, апсолутно. Сада, колико имам информација, фабрике прелазе на даноноћни режим рада, ангажују додатну радну снагу, сходно томе, чине све да подмире потребе оружаних снага“, додао је експерт.

Истовремено, Литовкин напомиње да руска одбрамбена индустрија има све ресурсе и капацитете да задатке који се пред њу постављају изврши у предвиђеном року и квалитетно.

„Имамо много одбрамбених фабрика, имамо могућности за мобилизацију, односно могу се поново активирати погони који нису радили у мирнодопско време. Ти погони ће помоћи повећању производње одређених војних производа. Квалитет зависи од радника који ће те производе правити, али и од контроле, јер свако предузеће има државне контролоре. Представници оружаних снага који преузимају те производе морају врло пажљиво да их провере пре него што буду испоручени војсци. Мислим да ће тај посао и у будуће, као и до сада, бити обављан са посебном одговорношћу“, каже Литовкин.

Резервисти који су запослени у предузећима одбрамбене индустрије биће ослобођени од делимичне мобилизације која је на снази у Русији у циљу заштите територијалног суверенитета и интегритета, заштите становништва у Донбасу и другим ослобођеним територијама, где се ове седмице одржавају референдуми за присаједињење Русији.

У обраћању нацији, средином недеље, Путин је упозорио да је сврха Запада да ослаби, подели и на крају уништи Русију – подстицали су банде међународних терориста на Кавказу, промовисали офанзивну инфраструктуру НАТО-а близу руских граница, а тоталну русофобију учинили су својим оружјем, пре свега у Украјини, где је украјински народ претворен у топовско месо…

Због свега тога, руски шеф државе је захтевао да се што пре повећа обим производње оружја – да се опрема максимално оптерети, да се оптимизују технолошки циклуси и, без нарушавања квалитета, скрати време производње. Путин је посебно истакао да се руска технологија „ефикасно супротставља западном оружју“ и позвао је да се у Украјини проучавају трофеји НАТО-а и да се на основу стеченог искуства унапреди, где је потребно, руска техника.

Познат исход специјалне војне операције у Украјини

У контексту руске војне специјалне операције у Украјини, ове године потребно је очувати темпо испоруке перспективног наоружања укључујући и роботизоване комплексе, као и системе за радиоелектронску борбу.

Према речима војних експерата, сада је постављен задатак да се повећа производња сложених високопрецизних типова наоружања и средстава за уништавање – на пример, производња ракета за авионске системе „Кинжал“ и оперативно-тактичке системе „Искандер“. То су веома сложени производи који захтевају много времена и за монтажу и за производњу делова.

Што се тиче сложенијих типова војне опреме – авиона, хеликоптера и бродова, укључујући авијацију, из објективних разлога неће бити могуће брзо повећати њихову производњу, јер је за то потребно дуже време, али експерти очекују да ће се повећати производња авијације са 500 на 1.000 комада годишње.

Међутим, експерти указују на то да Русија „на лагеру“ има доста савременог и перспективног конвенционалног наоружања које би могло да буде тестирано у борбеним условима током специјалне операције у Украјини. Према њиховом мишљењу, ватрено крштење могли би да прођу перспективни оклопни транспортери „Бумеранг“, модернизовани тенкови Т-80БВМ, борбено возило противваздушне одбране „Тajфун-ПВО“, универзални вишецевни бацач ракета „Торнадо С“, системи за даљинско минирање „Земљоделије“ и др.

Литовкин истиче да је појачан рад одбрамбене индустрије веома важан за даљи ток руске специјалне војне операције. Руски експерти не доводе у питање исход те војне операције у Украјини, истичући да ће бити испуњени сви њени главни задаци – демилитаризације и денацификације, као и ослобађања Донбаса.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!