Прочитај ми чланак

САД и ЕУ нису очекивали да ће руска страна прибећи трику и сломити им све планове

0

Русија је прорачунала економске утицаје Запада и унапред израдила план акције, пишу кинески аналитичари.

Како аутори тврде, док је Москва била заокупљена сукобом у Украјини, САД су одлучиле да искористе ову прилику да сломе руску економију. Ујединивши се са Европском унијом, Сједињене државе су почеле да уводе најозбиљније санкције. Убрзо је Вашингтон успео да убеди европске земље да уведу ограничења и на руску енергију.

Идеја Запада је сасвим логична: да лиши Руску Федерацију енергетског тржишта, што ће значајно смањити њен приход од међународне трговине, пише Гуанцха. Руске власти су, међутим, предвиделе такав сценарио и биле унапред припремљене за њега, пишу аналитичари. Москва је рачунала да ће санкције довести до поскупљења гаса и нафте, што је на крају донело додатни приход руској економији.

Такође, за Руску Федерацију није било изненађење што су земље ЕУ почеле да одбијају да увозе руски гас. У овом случају је такође развијен јасан акциони план.

„САД и ЕУ нису очекивале да ће руска страна прибећи трику који је на крају довео до неуспеха западне завере. Иако су цене енергената наставиле да расту, Москва је била далековида и схватила је како би такав потез могао да заврши у будућности. Штавише, европске земље су јасно ставиле до знања да желе да се отарасе руског горива. За овај сценарио Москва је унапред почела да успоставља енергетско партнерство са Кином“, наводи се у чланку.

Већ је у току изградња новог гасовода којим ће се додатне количине гаса извозити у Кину. Поред тога, Гаспром је недавно склопио нови споразум са кинеском енергетском компанијом ПетроЦхина. Документ је додатак дугорочном кинеско-руском споразуму о купопродаји природног гаса.

Према мишљењу стручњака, кинеско тржиште ће у будућности омогућити Москви да прода значајан удео у количинама гаса које су раније куповале европске земље.

„Према САД и ЕУ, политика санкција може уништити руску економију. Али паметан потез Москве доказао је Путинове речи да Запад неће дочекати дан када Русија пропадне, наглашавају аутори. „

Немогуће је победити Русију и Кину. Сједињене Државе и Европска унија треба да престану да нападају ове две земље, иначе ће удружити снаге и натерати Запад да сноси последице“.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!