Прочитај ми чланак

САД добиле лоше вести о плановима Русије и БРИКС-а

0

Пре извесног времена се сазнало, да је Саудијска Арабија у преговорима о приступању „Новој развојној банци“, познатој као „БРИКС“ банка. Према речима Дњанеша Камата, овај потез Краљевине ће имати озбиљне последице. Ово преноси „Asia Times“.

„Саудијска Арабија је у преговорима да се придружи Новој развојној банци БРИКС-а, што сигнализира њено скоро укључивање у клуб који већ укључује Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку“, рекао је аутор кинеског издања.

Фото: Принтскрин

Аналитичар „Асиа Тимес-а“ је навео, да приступање Саудијске Арабије БРИКС-у, указује на спремност БРИКС да оспори финансијски монопол западних земаља. Овај економски блок биће озбиљна противтежа богатим клубовима земаља попут Г7.

Као и друге чланице „БРИКС-а“, Саудијска Арабија заузима неутралан став по питању руско-украјинског сукоба. Такође, све ове земље уједињује незадовољство двоструким стандардима Запада. Посебно, нису заборавили лицемерје западних држава у вези са инвазијом САД на Ирак, која је бацила Блиски исток у хаос.

„Оно где се земље чланице БРИКС-а приметно разликују од Запада, је принцип немешања у унутрашње ствари других земаља… Приступање Саудијске Арабије БРИКС-у ће консолидовати овај геополитички тренд, и подсетити Вашингтон да смањи свој утицај“, наводи експерт „Асиа Тимеса“.

Камат сматра да ће ширење БРИКС-а бити добра вест за Русију. Штавише, развила је добре односе са Саудијском Арабијом. Пример за то, је одбијање Краљевине да се повинује захтеву Сједињених Држава, које су инсистирале на повећању производње нафте. Ова позиција Ријада ишла је на руку Руској Федерацији и њеном председнику Владимиру Путину.

„Сада док свет посматра овај развој догађаја – са интересовањем или са страхопоштовањем – Запад мора да протумачи потенцијалну експанзију БРИКС-а као сигнал да не може да се залаже за очување међународног геополитичког поретка или глобалног финансијског система док истовремено тражи да их монополизује.“ изнео је мишљење Дњанеш Камат.