Прочитај ми чланак

С.Кореја испалила балистичку ракету, Јапанци тврде да је прелетела преко њихове…

0

Северна Кореја испалила је јутрос балистичку ракету која је летела изнад територије Јапана, први пут за пет година, што је изазвало упозорење становништву на северу те земље да се склони и привремено обуставило железнички саобраћај.

Ракета је прешла преко јапанске територије и пала у Пацифички океан.

То је први пут од 2017. да је ракета била испаљена у том правцу, а Јапан је саопштио да је то вероватно највећа раздаљина коју је нека севернокорејска ракета достигла и износи 4.600 километара.

Јапански извори наводе да је ракета пала на удаљености од 3.000 километара од Јапана. Сматра се да је ракета летела у правцу острва Хокаидо и префектуре Аомори на острву Хоншу.

Јапан је саопштио да није предузео активности за обарање ракете.

Министар одбране Јасуказу Хамада изјавио је да „Јапан неће узвратити на напад Северне Кореје, али да ће повећати одбрамбену готовост у случају новог напада“.

И Јужна Кореја је најавила да ће појачати одбрану и повећати сарадњу са савезницима.

Јужнокорејске власти тврде да Северна Кореја, после испаљивања балистичке ракете, није данас одговорила на свакодневну комуникацију преко међукорејске линије за везу.
 
„Пјонгјанг није одговорио на позив за отварање комуникације преко међукорејске линије за везу у девет часова, иако је војна „врућа линија“ у функцији“, рекао је званичник надлежног министарства у Сеулу.

Он је додао да јужнокорејска влада покушава да открије разлог и да се не искључују технички проблеми.

Сједињене Државе су оштро осудиле лансирање балистичке ракете преко територије Јапана.

Ово последње лансирање је пето за последњих 10 дана.

САД су прошле седмице заједно са Јужном Корејом и Јапаном извеле поморске војне вежбе које Пјонгјанг сматра претњом за своју безбедност.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!