Прочитај ми чланак

Руско Министарство одбране: Нацисти „Ајдара“ као таоце држали монахе…

0

Припадници украјинског неонацистичког батаљона „Ајдар“, који су опремили своје ватрене положаје на територији православног Свето-Успенског Николо-Васиљевског манастира у Никољском, држали су као таоце око 300 цивила и монаха, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков.

Цивили и монаси нису повређени приликом ослобађања Никољског од стране руских јединица, истакао је Конашенков.


Приликом ослобађања овог насеља, део националиста је уништен, а остатак растеран.

Јединице руске војске су током протеклог дана напредовале до 14 километара, додао је он.
„Током офанзивних дејстава успостављена је контрола над јужним рејонима насеља Благодатно, Владимировка, Павловка и Никољско“, прецизирао је портпарол.

Према његовим речима, авијација и ПВО Ваздушно-космичких снага Русије такође су обориле један авион Су-24 украјинског ратног ваздухопловства и две беспилотне летелице у рејону Љубимовке.
Конашенков је додао и да су у Северодоњецку јединице Луганске Народне Републике блокирале источни и јужни део града.

Пресек стања

Од почетка специјалне војне операције Оружане снаге Русије уништиле су скоро 3.700 војних објеката у Украјини, додао је портпарол.

„Током операције онеспособљено је укупно 3.687 објеката војне инфраструктуре Украјине“, прецизирао је Конашенков.

Према његовим речима, уништено је 99 авиона, 128 беспилотних летелица, 1.194 тенка и других оклопних борбених возила, 121 вишецевни ракетни систем, 443 пољска артиљеријска и минобацачка оруђа и 991 јединица специјалних војних возила.

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу. Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.