Прочитај ми чланак

Руски војни аналитичари: Русији није потребно примирје, идемо до краја

0

У овом тренутку примирје је потребно Украјини, а не Русији. Нико не треба да држи стотине хиљада људи у рововима до краја примирја, а распуштање новостворених јединица је тактички непримерено.

Ово мишљење је у емисији Првог Севастопоља изнео војни дописник Роман Сапонков, преносе руски медији.

„Мислим да нам је било потребно примирје, а своју спремност смо на све начине показали крајем јесени и почетком зиме прошле године. Сходно томе, сада имамо користи од садашњег интензитета војних дејстава, јер се убрзаним темпом одвија наоружавање војске и стварање нових јединица, дивизија и пукова.

Регрутовано је 400.000 војника по уговору, плус формирана је цела нова 25. армија, плус најмање једна ваздушно-десантна дивизија. Од 1943. године није било такве изградње нових јединица а да се крене од нуле.

Стога ми смо у таквој ситуацији, будући да је привреда генерално преживела санкциони притисак и реструктурирање нових логистичких рута и ланаца, 400 хиљада радника по уговору и још стотине хиљада у ратној зони да се пошаљу кући ради примирја? Примирје подразумева да ће се рат завршити, али где и како ћемо их касније вратити?“, упитао је аналитичар.

Према његовим речима, немогуће је такође прогласити примирје попут „замрзавања Донбаса“ на 8-9 година и ставити стотине хиљада људи у ровове.

„Стога, верујем да нам темпо који имамо сада иде на руку. Даље наоружавање, кретање напред или економски крај Украјине ће одмах довести до војног краја“, каже Сапонков.

Политиколог, аутор блога „Живов З“ Алексеј Живов је додао да је војсци Украјине сада потребно примирје, а не руским оружаним снагама.

„Апсолутно је јасно: Нама Русима, не треба никакво примирје. Украјинцима је ово примирје више потребно, њихове људске и оружане резерве су све тање. Нећу рећи да сада имају мање муниције. Имају довољно муниције, кажу чак и превише. А сада им се спрема озбиљна политичка криза. И стално бацају сумњу на јавно мњење: У смислу нешто смо им гадно урадили, те пао је пројектил, те тамо смо некога убили, овде су направили мали мостобран, а овамо лажним инфорамцијама бомбардују друштво. Војска Украјине и Главна обавештајна управа Украјине, покушава да подрже јавно мњење малим гадним стварима. Јер за годину дана није било резултата. На мапама је немогуће разазнати шта су освојили као резултат своје „контраофанзиве“, чак и у високој резолуцији“, нагласио је Живов.

Он је уверен да руска војска треба да настави да врши притисак на непријатеља.

„Скоро сам разговарао са војницима и било би одлично ротирати се на фронту, да се боримо наизменично, као у Донбасу 2014. године. Али изгледа, наши се последње време сви труде бити на фронту. Зато је лакше ратовати него целог дана сусретати се са проверама и спроводити их, бесконачно проверавају сваку задњу јединицу. Провера је много, изгледа покушавају увести ред, али на старомодан начин. И зато људи покушавају, напротив отићи на фронт. Боље је ратовати него седети и слушати колико не одговараш уставу и неким унутрашњим нормама“, објаснио је Живов.