Прочитај ми чланак

Руски ратни бродови на 300 км од САД ВИДЕО

0

Група бродова руске морнарице 12. јуна стиже у званичну посету Куби, саопштило је кубанско Министарство одбране.

„У периоду од 12. до 17. јуна 2024. године у званичну посету луци Хаване допловиће група бродова ратне морнарице Руске Федерације. Групу чине четири броад“, навео је војни ресор.

У саопштењу се прецизира да је реч о фрегати „Адмирал Горшков“, нуклеарној подморници „Казањ“, танкеру „Академик Пашин“ и спасилачком тегљачу „Николај Чикер“.

„Та посета повезана је са историјским, пријатељским односима Русије и Кубе и одвија се у строгој сагласности са међународним правилима. Ниједан брод не носи нуклеарно оружје, тако да њихов боравак у нашој земљи не представља претњу по регион“, додаје се у саопштењу.


То, међутим, значи и да ће се руски ратни бродови наћи на нешто мање од 400 км од САД, јер је раздаљина, ваздушна, између Мајамија и Хаване 368 километара.

Војни ресор Русије је такође саопштио да ће током њиховог боравка на Куби бити реализован програм који укључује посету командантну кубанске морнарице и губернатору Хаване, као и посету места од историјског и културног значаја.

„По доласку у луку, са једног од бродова биће испаљен 21 плутон у знак поздрава, на шта ће уследити одговор артиљеријске батерије Револуционарних Оружаних снага Кубе из тврђаве Сан Карлос де ла Кабања“, прецизирало је Министарство одбране.