• Почетна
  • СВЕТ
  • Руски ратни бродови добили право упловавања у две војне луке Никарагве
Прочитај ми чланак

Руски ратни бродови добили право упловавања у две војне луке Никарагве

0

Ruski ratni brod5_1614_e

МИНИСТАР одбране Русије Сергеј Шојгу завршио је латиноамеричку турнеју током које је посетио Венецуелу, Никарагву и Кубу, где су га примили лидери све три републике и где су потписани важни споразуми о војно-техничкој сарадњи.

Венецуела и Русија су се договорили о заједничким вежбама противваздушне одбране.

„Имао сам конструктивне плодоносне преговоре с министром одбране Венецуеле Владимиром Падрином Лопезом.

Размотрили смо широк круг питања везана за војну и војно-техничку сарадњу” – изјавио је Шојгу у Каракасу.

Оружје руске производње повећало је потенцијал армије Венецуеле, изјавио је Падрино Лопез.

„Значајно смо повећали борбени ниво нашег Ратног ваздухопловства, након што смо му прикључили модерне авионе, и то: Су-30МК2” – рекао је он у Каракасу у среду, током преговора с руским министром одбране.

„У области ПВО – истакао је венецуелански министар – били смо практично без заштите.

Али, откад смо добили одређена средства за радио-електронско извиђање и ракетне системе, можемо да дамо адекватан одговор на сваку претњу”.

Војно министарство Венецуеле намерава да и даље шири узајамну војно-техничку сарадњу с Министарством одбране РФ, изјавио је генерал Лопез.

Он је истакао да су његове оружане снаге веома заинтересоване за руску помоћ, између осталог, у области изградње система материјално-техничког снабдевања, због преласка армије републике на нови систем војне логистике.

У јулу 2006. године „Рособоронекспорт” (руска државна фирма-посредник за увоз/извоз војних производа) закључио је уговор о продаји 24 вишенаменских борбених авиона Су-30МК2 (испоручени 2008. године) Венецуели.

Вредност уговора је милијарду и по евра.

Такође, Венецуела и Русија су 2006. године потписале уговор о продаји Каракасу 12 зенитно-ракетних система „Тор- М1” (вредан 290 милиона долара). Испоруке су почеле 2008. године.

Русија и Никарагва су у Манагви потписале споразум о поједностављеном поступку уласка бродова Ратне морнарице Русије у луке Никарагве.

Документ предвиђа да ће руски бродови, обавестивши о приближавању територијалним водама Никарагве, аутоматски добијати дозволу за упловљавање.

Ради се о две луке – највећој пацифичкој луци Коринто и луци Блуфилдс на источној обали земље.

Никарагва је трећа земља с којом Русија има такав споразум – раније су такви споразуми били закључени са Сиријом и Вијетнамом.

Сергеј Шојгу је у петак на Куби посетио тенковску дивизију Револуционарних оружаних снага Републике Кубе, где се упознао са неколико десетина модела оружја, укључујући модернизовану технику кубанске армије.

„Многи модели су јединствени” – рекли су Шојгуу министар РОС Кубе Леополдо Синтра Фријас и начелник Генералштаба Алваро Лопез Мијера приликом обиласка.

Неки модели представљају хибридно оружје – технику совјетске производње, између осталог, тенкови Т-34 и Т-55.

Шојгу је положио венац на споменик совјетског војника-интернационалисте. Он је откривен 23. фебруара 1978. године поводом 60-годишњице Оружаних снага СССР.

Меморијални комплекс се налази у предграђу Хаване на месту где је сахрањено 64 војника који су погинули и умрли на територији Кубе током извршења интернационалне војничке дужности у периоду од 1962. до 1964. године.

Посмртни остаци четири совјетска војника били су превезени из града Сантијаго де Куба 28. фебруара 2001. године и свечано су сахрањени на територији меморијалног центра.

Данас у меморијалном комплексу почива прах 68 совјетских војника и официра.

У темеље споменика је постављена „временска капсула”.

Натпис на руском и шпанском језику на бронзаној плочи, испод које се налази, гласи:

„Порука потомцима. Постављено 23.02.1978. године. Отворити на дан 150. годишњице Совјетских оружаних снага 23.02.2068. године”.

Током боравка у Хавани руски министар одбране сусрео се са председником државног савета и Владе Републике Кубе, армијским генералом Раулом Кастром.

Размотрена су актуелна питања војне и војно-техничке сарадње двеју земаља.

 

Fakti