Прочитај ми чланак

Руски ПВО биће ојачан најновијим системом Панцир-СМ који може да обара ХИМАРС-е

0

Руски ПВО систем, постављен у зони специјалних војних операција у Украјини, ускоро ће бити ојачан најновијим комплексима Панцир-СМ, рекао је за РИА Новости обавештени извор.

„Такви комплекси ће моћи да гађају дронове и ракете које лансирају украјински милитанти, укључујући гранате америчког МЛРС ХИМАРС, на знатно већем домету“, рекао је извор.

У будућности је према извору, планирано и тестирање Панцир-СМ, опремљеног мини-ракетама за уништавање беспилотних летелица и невођених пројектила вишецевних ракетних система типа „Град“, у зони СВО. Он је подсетио да једно борбено возило може да буде опремљено са 48 мини-ракета.

Према изворима, Панцир-СМ је добио нови радар за откривање циљева са фазном антенском решетком, који има побољшане карактеристике у погледу домета детекције ваздушних циљева, отпорности на буку и резолуције. Комплекс је такође добио нови мултифункционални радар за праћење циљева и навођење пројектила.

Сада комплекс види мале циљеве на удаљености до 75 километара, а када се користе нове противваздушне вођене ракете са хиперсоничном брзином, домет пресретања ваздушних циљева се повећава на 40 километара – двоструко више у односу на претходну верзију система.

Конкретно, како је министар одбране Сергеј Шојгу известио у августу 2022. године, максимални домет за уништавање дронова новим Панциром повећан је за 30 одсто. Висина лета погођених циљева за Панцир-СМ је 18 километара.

Нови комплекс има две опције: На међуосовинском растојању и верзију за Копнене снаге на гусеничној шасији.