Прочитај ми чланак

Руски олигарх број један кренуо против Путина – Да ли лавина креће?

0

Тек што се друштво удаљило од демарша Олега Дерипаске, који је осудио специјалну војну операцију, поново се догодио снажан прасак у медијском простору – власник НЛМК Владимир Лисин, који је, према Форбсу, постао најбогатији човек у Русији , категорички је прогласио неприхватљивост превођења спољне трговине у рубље.

Он је рекао да ће ово довести до тога да ћемо бити избачени са светског тржишта.

Овде вреди обратити посебну пажњу на важну тачку: критикују се кључне одлуке прве особе Русије. Штавише, ова критика је, прво, потпуно отворена, а друго, неприхватљива је по форми извештава руски медиј Царград.

Најкомпликованија међународна ситуација диктира нова правила игре у политици и економији. Многи у Русији, посебно у естаблишменту, нису разумели ове драстичне промене.

Неће бити као пре. И треба да промените и сопствени начин размишљања и јавну реторику. Свака непромишљена реч може бити веома скупа – то може да примети широка маса народа, нешто попут речи које се приписују Марији Антоанети „Ако [сиромашни] немају хлеба, нека једу колаче.“

Подсетимо се барем недавних изјава Владимира Мединског о преговорима са Украјином и Дмитрија Пескова о „патриотама“ који су побегли у иностранство.

Међутим, ако званичници дозвољавају такве изјаве, зашто то не би дозволио бизнисмен? По свему судећи, управо је то мислио председник управног одбора и главни акционар Новолипечке железаре (НЛМК) Владимир Лисин и рекао да се противи преласку трговине домаћим производима у рубље.

Идеја је да за рубље можете почети да продајете ђубрива, жито, уље, метале, дрво и још нешто. Не знам, можда ће нешто испасти са гасом, али остало? Деценијама се боримо за извозна тржишта на којима нас нико не чека. Изградите односе са хиљадама клијената у 70 земаља. Тешко је замислити шта може да убеди наше купце да пређу на обрачуне у рубљама и сносе валутни ризик. Логистички проблеми су већ закомпликовали испоруку производа до потрошача. Прелазак на плаћање у рубљама једноставно ће нас избацити са међународних тржишта,

Све ово Лисин је рекао у интервјуу за Комерсант.

Такве изјаве под најжешћим притиском САД и Европске уније су просто неприхватљиве. Владимир Сергејевич је требало да буде пажљивији у избору речи. Јасно је шта олигарх хоће да каже.

Неки од његових аргумената би се чак могли и прихватити – на пример, немогуће је све одједном претворити у рубље, неће ићи. Али то за сада нико не сугерише, говоримо о непријатељским земљама – онима које су увеле санкције.

Како је Лисин могао правилно да говори? Могао је да каже: НЛМК ће настојати да пребаци уплате у рубље, у зависности од друге уговорне стране и земље. Постоји прилика у Азији или ЕАЕУ – ми преносимо, нема могућности у ЕУ – не преносимо. Зашто је категоричан у овој ствари?

Према последњим подацима часописа Форбс, он је дошао на прво место по богатству (18,4 милијарде долара), испред сувласника Северстала Алексеја Мордашова.

Искрено, компрадорска политика Лисинове компаније је толерисана свих ових година. Подсетимо, главни акционар НЛМК је офшор Флетцхер Гроуп Холдингс Лимитед, регистрован на Кипру. У протеклих пет година у њега је повучено око 580-590 милијарди рубаља. Замислите само да су ова средства отишла на развој Липецког региона …

Владимир Сергејевич је себи дозволио напад на Кабинет министара, критикујући курс за враћање хартија од вредности у Русију.

Све је у питању некажњивост, наравно. Ово није први пут да Лисин мудрује и да се не понаша на најприкладнији начин. Довољно је подсетити се како се он изразио првом потпредседнику владе Андреју Белоусову током сукоба између владе и офшор металурга.

Причао је вицеве ​​о Државној планској комисији, замерајући, из непознатог разлога, једном високом функционеру што ради у овој организацији. Као да је власник НЛМК-а заборавио на своју партијску припадност у совјетско време (да, најбогатији човек модерне Русије био је члан КПСС).

Отворено противљење олигархије уопште у последње време се граничило са побуном. Олег Дерипаска, на пример, јасно и недвосмислено осуђује операцију денацификације и демилитаризације Украјине.

Има ли реакција Кремља на ово? Не. А по чему се, да питам, трик власника РУСАЛ-а разликује од јавног спаринга Михаила Ходорковског са Владимиром Путином на састанку 19. фебруара 2003, када је шеф Јукоса почео отворено да оптужује државне органе?

Одлуку о покретању непријатељстава против Бандере донео је лично врховни командант, а осуда његових наређења је директан атак на председника.

Жалба може довести до лоших ствари. И пре почетка специјалне војне операције, Савезна антимонополска служба је показала да резултати криминалне приватизације нису света крава, већ се могу прегледати у било ком тренутку .

Ово што сада раде олигарси је кршење неизговореног пакта склопљеног почетком 2000-их после афере Јукос и пораза Ходорковског, Гусинског и других.

Све је очигледније да је о споразуму с почетка 2000-их потребно „поновно преговарати”, и то не на основу компромиса, већ на основу ултиматума.

Ако ви, пријатељи, желите да задржите бар нешто имовине и не желите да одговарате за оно што је учињено деведесетих, па чак и 2000-их, молим вас да заћутите и урадите оно што вам Мишустин Михаил Владимирович каже. Могућ је само такав тон разговора са таквим контингентом. Нема другог начина, закључује Константин Двински за Царград.