Прочитај ми чланак

РУСКИ НОВИНАРИ СЕ УВЕРИЛИ: Изузетне способности авиона МиГ-31

0

На видео-материјалу је забележен лет суперсоничног ловца-пресретача МиГ-31 који се попео на висину од 21,500 метара. Висина која се налази на граници са космосом је недостижна за борбене авионе. Сам доживљај пилота који се налази на овим висинама је неописив. Изнад њега се види бесконачно пространство свемира и на хоризонту се јасно уочава закривљеност планете Земље

На тв-каналу „Звезда“ је емитована војна емисија „Военная приемка“ која је посвећена суперсоничном ловцу-пресретачу МиГ-31. Специјално за новинарску екипу који води ову емисију 31-ица се попела на Линију Армстронга (18,900-19,350 метара висине) која се налази на граници ближег космоса.

Наравно да водитељ ове емисије није полетео заједно са пилотом, јер се ради о висини која је екстремна чак и за искусне пилоте. Екипа емисије „Военная приемка“ је у авион монтирала видео-опрему, која се морала чвсто фиксирати и обезбедити посебним грејачима. На висинама изнад 18,000 метара техника трпи огромно оптерећење. Довољно је рећи да температура иде и испод – 60 степени Целзијуса, а на тотреба додати брзину која је 2,5 пута бржа од звука-преноси интернет портал РГ.

До висине од 20,000 метара МиГ-31 је летео практично вертикално, попут ракете. Када је досегао планирану висину он се полагано исправио у скоро хоризонталан положај, пењући се под благим углом постојано савлађујући нове метре. Брзина авиона на тој висини износи 2,500 км/час. Међутим, ова брзина није гранична за робусног ловца-пресретача. Он може да достигне брзину од респектабилних 3,000 км/час. То значи да ако би у том моменту дејствовао из свог топа који поседују у наоружању, ускоро би престигао испаљене гранате.

И то није само једна прекрасна метафора. Један од кључних задатака авиона МиГ-31 је пресретање непријатељских крстарећих ракета. Брзина ракете „Томахавк“ је у потпуности достижна за МиГ-31, јер ова ракета лети око 880 км/час.

Овакве летно-техничке способности нису прављене за остваривање рекорда него за обављане специјалних пресретачких задатака, као што је борба против шпијунских авиона U-2, па чак и непријатељских сателита1 који се крећу у нижој земљиној орбити.

Плафон од 21,500 метара МиГ-31 при нормалном режиму лета достиже за 18 минута. Међутим, војни специјалисти нас уверавају да у случају потребе овај авион може да достигне ову висину за дупло краће време.

Модернизовани ловац-пресретач МиГ-31БМ (НАТО кодификација Foxhound) намењен је пресретању ваздушних циљева на великим дистанцама, које су по борбеном радијусу недоступне класичним ловцима. Борбени апарати овог типа су способни да решавају задатке у условима који диктирају савремени облици управљања борбеним дејствима, као што је мрежноцентрични облик комуникације са практично свим учесницима у борби.

МиГ-31БМ је опремљен радарском станицом која има високоосетљиву фазну антенску решетку (ФАР). „Заслон-М“ која може да добаци на даљину и до 320км. Нови нападно-навигацијски систем омогућава једновремено праћење до 24 циља, од чега компјутер или оператер бира групу најопаснијих циљева и наводи ватру на њих. Један Миг-31БМ сада може уместо четири да истовремено гађа и до осам различитих циљева. За овај авион је развијена и ракета великог домета Р-37 која има оперативан домет од чак 300+км. Ова ракета нема апсолутно никаву конкуренцију у свету (америчка ракета в-в са највећим дометом AIM-47 „Falcon“ има максимални домет од 210км).

Габарити овог авиона су посебно импресивни. Он има дужину од готово 22 метра, а максимална узлетна маса достиже 46,2 тоне. Побољшана погонска група која се састоји од двопроточних турбомлазних мотора Д-30Ф6, омогућава да се авион масе готово 46 тона доведе до граница хиперзвучне брзине (максимална брзина Миг-31 износи 3,000 км/ч). Плафон лета је 20,600 метара. Оперативни долет летелице која је наоружана са четири ракете Р-37 / Р-33 са два подкрилна резервоара са горивом износи 3000км. Авион има способност да се допуњује горивом у ваздуху (авио-цистерна).

1 Пројекат против-сателитске ракете са кинетичком бојевом главом 79М6 „Контакт

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!