Прочитај ми чланак

РУСКИ НОВИНАР: НАТО војна сила? Не засмејавајте ме! (Превод Србин.инфо)

0

НАТО је гомила земаља. Земље чланице се нису придружиле НАТО да би гинуле за њега. Придружиле су се НАТО да добију његову заштиту. Да ли НАТО може да заправо штити своје чланице? Покушајмо да видимо шта НАТО има у ту сврху.

Перјаница НАТО у Европи је наравно Немачка. Ако се погледа немачка војска, не може се веровати очима. Према подацима из најскоријег издања „Military Balance“, Немачка има 306 тенкова, од којих је већина застарела. Земља не производи тенкове још од деведесетих. Најновији немачки тенк је стар 26 година.

Погледајмо сада Русију где само једна модификација Т-72 – Т-72Б3 чини да то постаје Т-90 тенк. У септембру 2016. Русија има 1000 таквих тенкова. Генерално, Русија има преко 2700 модерних тенкова у служби и више од 17.000 тенкова у резерви. Постоји уговор за производњу 2300 тенкова Т-14 пре 2025.

Вратимо се на немачку артиљерију – PzH-2000 (Panzerhaubitze 2000). То је добра хаубица. Бундесвер их има 99. Како Немачка може било кога штитити са том количином? Немачки МЛРС је амерички Raketenwefer МАРС, који руски Ураган може лако уништити, а да не помињемо систем Смерч који би осрамотио потпуно немачки МЛРС, и чак Немачка има 38 таквих система за разлику од руских 900 система Смерч.

Погледајмо злоћудну НАТО авијацију. Еурофајтер је четврта генерација летилица. Само 180 њих су наручени, а 55 може да спроводи борбене задатке. Торнадо је бомбардер из седамдесетих. Према извештајима немачког Одсека за одбрану 2015. немачка авијација је имала 93 Торнада. Активно је 66 Торнада, али само 29 може да спроводи борбене задатке. То је само летећа зарђала шклопоција против јаког одбрамбеног система. Изненађујуће. Немачка авијација нема других борбених авиона – бомбардера, нападачких, ничег. Поређења ради, Русија има 393 авиона Су-27. Њена авијација се наоружала авионима четврте генерације, осим Су-24М. Да ли НАТО има бомбардере сличних перформанси?

Шта је са хеликоптерима. Постоји хеликоптер Тигар – двоседи, одвратни хеликоптер који ни Бундесвер није желео да купи. Наоружани хеликоптер Тигар има два пута мању тежину од наоружаног руског Ми-28. Тигар мора да носи неку врсту невидиљивог и лаког наоружања. Колико Тигара постоји? Одговор је предвидив – 37.

Постоји и Бо.105 – мали, цивилни, пластични хеликоптер наоружан противтенковским навођеним ракетама ТОW. Немачка их има 83.

Руска федерација има више од 200 Ми-24 хеликоптера, преко 54 наоружаних Ми-28, а производња се наставља. Листа се наставља са још 300 Ми-8 хеликоптера са различитим модификацијама.

Шта је са ваздушном одбраном Немачке? Изненађујуће, тако нешто ни не постоји. Све генерације Роланд САМ су избачене 2012.

Педесет комплекса АСРАД је за подсмех. Ови системи немају оружје, већ паковање инфрацрвених навођених МАНПАД ракета Стингер – лаких преносних система за противваздушну одбрану. Домет навођеног оружја и хеликоптера значајно превазилази домет система АСРАД.

Нећемо причати о тактичком нуклеарном наоружању, зато што Русија експоненцијално надмашује Европу по овом питању. Вредно је спомена да су САД склониле тактичко нуклеарно оружје из морнарице и замениле га балистичким бомбама. Како ће испалити те балистичке бомбе?

Слично је стање у оружаним снагама Сједињених Држава. Ово су само неке интересантне чињенице:

1. САД не производи тенкове Абрамс од 1993. Најновији тенк Абрамс је направљен пре 23 година.

2. И у случају артиљерије, САД немају ништа што би се могло упоредити са системом Смерч. Ту је Паладин који више нико не користи.

3. Противваздушна одбрана: Лајнбекер је модернизована верзија Бредлија са Стингерима. Постоји слична надограђена верзија за ХУМВЕЕ, али остаје нејасно како такви системи могу гарантовати било какву врсту заштите.

4. Авијација. Производња авиона Ф-22 је прекинута. Постоје Ф-35 који су примили више од 1,5 трилиона долара, али и даље не могу да се пристојно приземље или пуцају у ваздуху. Проглашени су петом генерацијом, али једва могу бити и четврта генерација.

НАТО не може узети учешћа ни у једном озбиљном, чак и ненуклеарном, конфликту зато што немају одговарајуће наоружање за то. Нећемо ништа рећи о Шангајској организацији за сарадњу, која има моћне чланице попут Кине и Индије. Превише бисмо повредили осећања НАТО чланица.

Превод за Србин.инфо: Етома