Прочитај ми чланак

Руски експерт: Када Ф-16 стигне у Украјину, неће се добро провести

0

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан, недавно је најавио да земље НАТО намеравају да постигну консензус у наредних неколико месеци, о времену и обиму испорука борбених авиона Ф-16 Украјини.

Истовремено, сам Вашингтон тренутно одбија да пребаци борбене авионе у Кијев, али подржава такав корак европских држава.

Сергеј Хатиљов, бивши начелник ПВО команде специјалних снага противваздушне одбране Москве, сматра да се данас на Западу води нека врста ценкања. Покровитељи кијевског режима, покушавају да одлуче ко и колико треба да донира Украјини.

Међутим, ово питање ће бити затворено у блиској будућности, па ће се, на овај или онај начин, Ф-16 појавити у зони „специјалне војне операције“. С тим у вези, руска команда треба да води рачуна о промени тактичких дејстава система авијације и ПВО. Истовремено, треба разумети, да амерички ловац није нека врста „вундервафе-а“, јер има довољно слабости.

„За Оружане снаге Украјине данас је неподношљив задатак контрола лета Ф-16. Да, авиони могу лепо да лете према руским трупама или нашој граници, али на скретању ће бити уништени ватром ракетних бацача противваздушних ракета или ударом наших ракета дугог домета“, нагласио је Хатиљов у изјави за руске медије.

Поред тога, до данас, украјински аеродроми нису прилагођени да служе Ф-16. Чак ни писте нису погодне за ловца, а да не говоримо о комуникацијама, контроли, допуни горива и још много тога. Тако, резимирао је специјалиста, појава ових летелица у украјинском ратном ваздухопловству неће моћи да рачуна на велике победе. Освајање ваздушне надмоћи дефинитивно неће успети.