Прочитај ми чланак

Руски дипломата: Злочини САД и НАТО у Авганистану остају некажњени

0

Американци и њихови сателити су након хаотичног повлачења оставили пустош иза себе, а сада покушавају да пребаце кривицу на авганистанске власти, каже руски дипломата Артур Черњаков

Тренутна тешка ситуација у Авганистану резултат је двадесетогодишњег војног присуства САД и других земаља НАТО-а, изјавио је руски дипломата Артур Черњаков, обраћајући се на 52. седници Савета Уједињених нација за људска права у Женеви.

„Двадесетогодишње војно присуство САД, Уједињеног Краљевства и њихових НАТО савезника један је од главних узрока садашњег проблема Авганистана“, истакао је он, преноси ТАСС.

Черњаков је рекао да су Американци, Британци и њихови сателити након хаотичног повлачења у августу 2021. оставили пустош и сиромаштво иза себе, а сада бесрамно покушавају да пребаце кривицу на авганистанске власти, и траже политичке уступке од Кабула у замену за хуманитарну помоћ.

У међувремену, додао је, “још није извршена одговарајућа правна процена злочина које су америчке и НАТО трупе починиле у Авганистану и злочини остају некажњени“.

Према речима руског дипломате, „кораци за стабилизацију политичке ситуације, формирање инклузивне владе, борба против тероризма и трговине дрогом, као и за интегрисање земље у економске механизме региона и обезбеђивање права и слобода народа“ изгледају као приоритет.

Талибански покрет кренуо је у операцију великих размера успостављања контроле над Авганистаном у пролеће 2021, након што је Вашингтон најавио планове за повлачење трупа из земље.

Продрли су у главни град Кабул 15. августа 2021. године, док је авганистански председник Ашраф Гани побегао из земље.

Талибани су 7. септембра 2021. објавили привремену владу, коју није признала ниједна држава.