Прочитај ми чланак

Руске заставе на протестима широм Африке – рађа се велика алтернатива Западу

0

Форум „Русија – Африка“ одржан у Москви показао је да је продубљивање сарадње обострано корисно не само у економском него и у геополитичком смислу. Осим бесплатне хране и отписа дела дугова, Русија афричким земљама гарантује безбедност територије.

Русија се залаже за стратешко партнерство са афричким државама и сигуран сам да ће Африка постати један од лидера новог светског поретка који се тренутно формира, изјавио је председник Русије Владимир Путин на форуму „Русија – Африка“ одржаном у Москви.

Путин: Бесплатна храна за АфрикуРусија инсистира на пуној реализацији прехрамбеног споразумa како би се производи слали, не у богате већ у земље којима је храна потребна и савесно испуњава своје обавезе по питању снабдевања Африке храном, ђубривима и горивом, додао је Путин.

Путин је обећао да је Русија спремна да, у случају да прехрамбени споразум не буде продужен, испоручи планирану количину хране афричким државама потпуно бесплатно. Најавио је и могућност отписа великог дела дугова афричким земљама и наставак сарадње у области инфраструктуре.

Руски „Патрис Лумумба“ школује Африканце

Најављени наставак сарадње у свим сегментима, од којих су за афричке земље најважнијиинфраструктура и образовање, веома је значајан и за Русију и за Африку, каже за Спутњик стручњак за Африку Данило Бабић.

Африка је просто незајажљива за инфраструктурним објектима, и иако је у тој области Кина први партнер, Русија такође може много допринети развоју инфраструктуре, посебно у енергетском сектору.

Кад је реч о образовању, Бабић подсећа да је руски универзитет „Пријатељство народа“ до пре десетак година носио име Патриса Лумумбе и да се на њему и данас школује велике број студената из Африке.

Руске заставе на протестима – алтернатива Западу у Африци

Русија је битна афричким државама и зато што пружа још једну алтернативу Западу, док је Русији Африка веома битна због још јачег пробоја на афричко тржиште које је у експанзији. Афричка средња класа изузетно расте и то тржиште има све већи потенцијал. Осим тога, руски и афрички природни ресурси су комплементарни.

„Веома је значајно што су афричке земље остале неутралне и не подржавају Запад у ‘прокси рату’ који се води у Украјини. За Русију је то веома значајно не само због Уједињених нација и резолуција које су ту усвајају или не, већ и због тога што по тим афричким земљама постоји доста старе руске и совјетске војне технике која би могла бити искоришћена на украјинском бојишту. Међутим, за сада ниједна афричка земља не учествује у наоружавању украјинске стране, а постоје озбиљне индиције да се врши притисак и према афричким и латиноамеричким земљама да се уступи нека стара совјетска техника или муниција“.

Геополитичко приближавање Русије и Африке обострано је значајно јер у многим афричким земљама Русија попуњава безбедносни вакуум који долази са повлачењем Француза, пре свега у западној Африци – Малију, Буркини Фасо и Централноафричкој Републици.

„Русија је веома битан фактор у пружању безбедности. Врло често можемо видети на различитим протестима по различитим афричким земљама, да они који протестују носе руске заставе. То је сад најактуелније у Демократској Републици Конго која се суочава са великом безбедносном претњом на истоку. Грађани нису задовољни садашњом безбедносном инфраструктуром у својој држави и страним партнерима који им помажу и неформално траже да Русија буде партнер у успостављању безбедности“.

Африка против „специјализованог суда за црнце“

Подизање оптужнице Међународног кривичног суда против Владимира Путина, према Бабићу, не би требало да има последице по сарадњу Русије и афричких земаља, без обзира што су афричке државе већином потписнице Римског статута којима су том суду признале надлежност.

Бабић сматра да је одлука суда политичка и да јој је циљ да изврши притисак на треће земље, по Западној мантри да се са злочинцима не преговара, као и саботирање потенцијалног мировног процеса у Украјини.

„Тај суд је веома непопуларан у Африци и у афричком јавном мњењу се може чути да је специјализован за црну популацију. Нисам нашао неке реакције у афричким медијима на ту тему, али заиста сумњам, с обзиром на непопуларност тог суда, да ће та мера пољуљати интересовање и поверење афричких земаља према Русији“, закључио је Бабић.