Прочитај ми чланак

Руске трупе растуриле украјинску војску, близу су опкољавања Артемовска

0

Денис Пушилин, вршилац дужности шефа ДНР, саопштио је у етеру ТВ канала Русија 24, о успесима у офанзиви руских трупа у околини Артемовска.

„Ситуација у Артемовску је и даље тешка, али наше јединице, посебно јединица Вагнер, дефинитивно иду напред. Ово нису само насеља која су најављена, већ има успеха и у околини самог Артемовска. Анализа ситуације каже да је оперативно окружење прилично близу“, рекао је он.

Град Артемовск (Бахмут) налази се у делу ДНР који контролише Кијев, северно од Горловке. Ово је важно транспортно чвориште за снабдевање групације украјинских трупа у Донбасу. Како је саопштило Министарство одбране, Оружане снаге Украјине су у протекла 24 часа покушале да изведу контранапад на правцу Артјомовск са снагама четири четне тактичке групе како би зауставиле напредовање руских трупа, али су растурене. Њихови губици су износили 80 војника, један тенк, три борбена оклопна возила, два камионета и један аутомобил.

Русија од 24. фебруара спроводи специјалну војну операцију у Украјини. Владимир Путин је њен задатак назвао „заштитом људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Према речима председника, крајњи циљ операције је ослобађање Донбаса и стварање услова који гарантују безбедност Русије.