Прочитај ми чланак

Руске снаге обориле два украјинска дрона

0

Високопрецизним оружјем Ваздушно-космичких снага Русије у рејону насеља Андрејевка у Херсонској области погођено је командно место 46. аеромобилне бригаде украјинских снага, као и привремени размештај ове бригаде у селу Лозово, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.

Он је додао да је у нападу убијено више од 20 и рањено до 30 припадника украјинских формација.
Концентрисаним нападом на положаје 72. моторизоване пешадијске бригаде у рејону Артјомовска у Доњецкој Народној Републици убијено је више од 50 неонациста и уништено шест јединица војне технике.

Након повлачења неонациста са положаја које су држали код Артјомовска, припадници савезничких снага открили су чињенице о директном кршењу Женевске конвенције од стране режима у Кијеву и његових западних спонзора.

Јужно од Артјомовска су 14. августа на положајима које су напустиле јединице 72. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине, руске снаге откриле више од 50 противтенковских мина ЕМП Ф2 француске производње. Ове мине се након постављања у борбени положај не могу уклонити нити неутралисати. Њихова употреба је у директној супротности са Другог протокола О забрани или ограничењу употребе мина, мина-замки и других средстава, који је део Женевске конвенције о забрани или ограничењу употребе оружја неселективног дејства, која је усвојена у Њујорку 10. октобра 1980. године.

Конашенков је додао да се настављају напади оперативно-тактичке и војне авијације, ракетних снага и артиљерије на војне објекте на територији Украјине.

У протекла 24 часа уништено је седам командних места у ДНР, као и људство, наоружање, војна и специјална техника у 182 округа.

Осим тога, уништени су радарска станица за откривање и навођење циљева ПВО у Николајевској области, складиште муниције у Доњецкој Народној Републици и складиште горива у Харковској области.

Током контрабатеријске борбе, уништена су два вода вишецевних ракетних система „Град“ у Доњецкој Народној Републици и Харковској области.

Такође су неутралисана три артиљеријска вода топова „Хијацинт Б“ и пет водова хаубица Д-30 на ватреним положајима у ДНР и Запорошкој области.

Руски ПВО системи уништили су током протеклог дана две украјинске беспилотне летелице у Луганској Народној Републици и Херсонској области.

Такође су у ваздуху оборене три ракете испаљене из вишецевних бацача ракета у Доњецкој Народној Републици и Харковској области.

Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 267 авиона, 148 хеликоптера, 1.743 беспилотне летелице, 365 противваздушних ракетних система, 4.328 тенкова и других оклопних борбених возила, 799 борбених возила вишецевних бацача ракета, 3.307 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 4.902 јединице специјалних војних возила.