Прочитај ми чланак

Руска војска: У САД створена варијанта вируса корона са смртношћу од 80 одсто

0

Начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку одбрану Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов изјавио је да је, судећи по документима, сој вируса корона који изазива смртност код 80 одсто тестираних животиња у лабораторији био створен у САД.

„У октобру је на Бостонском универзитету био створен вештачки узрочник инфекције вирусом корона на основу сојева „омикрон“ и почетне „вуханске“ варијанте. Модификовани вирус који су Американци створили, изазвао је смрт 80 одсто тестираних животиња и довео до развоја атипичних неуролошких симптома и тешког оштећења плућа“, објавио је Кирилов.

Такође је истакао да се одбрамбена својства антитела смањују 11 пута у контакту са новим патогеном, а постојеће вакцине против њега нису ефикасне.

Кирилов је нагласио да је без обзира на високе биолошке ризике, тестирање спроведено средствима из америчког државног буџета, без релевантне дозволе националног регулаторног тела за безбедност.

САД пребацују биолабораторије у треће земље због ризика од хаварије

Према његовим речима, САД пребацују своје биолабораторије у треће земље због високог ризика хаварије у њима.

Додао је да се тиме објашњава погоршање епидемиолошке ситуације на њиховим локацијама, као и појава болести и њихових преносилаца који нису својствени конкретним подручјима.

Кирилов је изнео податак да је према званичној статистици, у САД током последњих 10 година евидентирано преко 200 случајева кршења биолошке безбедности. Он је додао да је претпоставка да је то само незнатан део инцидената и да је стварна ситуација много гора.