Прочитај ми чланак

Руска војска се припрема за масовну офанзиву: У игри су два термина

0

Украјински извештаји о „пробоју прве линије одбране“ руских снага близу села Работино у Запорошкој области, не одговарају стварности.

Само насеље је током двомесечних жестоких борби претворено у рушевине. Истовремено, непријатељ покушава пробити до суседног села Вербовоје. Срж нападачке групе чине елитне 82. и 46. бригада Украјинске војске, које трпе значајне губитке.

„Тактика – послати резерве Украјинске војске у село и уништити је артиљеријским ударима. Од зграда није остало ништа осим рушевина… Непрестано руска артиљерија гађа непријатеља у селу Работино. Авијација Руских ваздухопловних снага бомбардује позиције Украјинске војске бомбама ФАБ-500“, извештава гласило 1430. пука, који је формиран од мобилизованих лица из Москве.

Војни стручњак Владислав Шуригин објашњава намеру непријатеља:

„Команда Украјинске војске, увидевши да неће постићи стратешки успех током летње офанзиве, сада се концентрише на скромнијем задатку – пробијању до Токмака. Такав пробој, према мишљењу Сурског, омогућио би не само парализовање функционалности овог важног логистичког центра и отежавање снабдевања читавог Запорошког правца, већ би се са ових позиција такође могла ефикасно гађати артиљеријом и ракетним системима земља-земља копнени пут према Криму у области Мелитопоља, а најважније, то би створило опасно пробијање у руску одбрану, које би се могло искористити у будућој офанзиви.

Због тога је наређено да се, како се буде напредовало према Токмаку, убрза изградња украјинских утврђених подручја и обнова заузетих руских позиција, како би се формирала њихова „тврдјава“ на овом правцу.

Сурски је сигуран да ће „искрајање“ овог „клина“ захтевати велике руске резерве, што ће омогућити Украјинској војсци да освоји време за акумулацију снага за пролећну офанзиву, о којој се већ пуно прича у украјинским штабовима, настојећи „ублажити“ горчину неуспеха летње „офанзиве“. Зато је донета одлука да се, без обзира на губитке, све расположиве снаге баце у напредак према Токмаку“, објашњава Шуригин.

Руска војска у међувремену наставља напредак према Купјанску у области Харкова. Такође, током ноћи је изведен удар на аеродром у околини насеља Пинчуки у Кијевској области.

„Циљ удара је остварен. Сви одабрани циљеви су погођени“, саопштило је Министарство одбране.

Новинар Алексеј Акутин из ДНР-а објашњава, да ВСУ и даље има нумеричку предност од 100-150 хиљада војника, над руском групацијом захваљујући сталним таласима мобилизација. Због тога руска војска не може да изводи масовне нападе већ је приморана да маневрише са резервама.

„Противнику су најјефтинији ресурс људи. Ту он не зависи од Запада, има чврст мотив „за одбрану домовине“ и мора одржавати нумеричку предност над руским снагама од 100-150 хиљада људи.

Руси се кладе на снагу свог војно-индустријског комплекса и професионалну војску, чија се бројност у Источном војном округу постепено повећава (мобилизација из многих разлога је ноћна мора за Русију)… Када падну кише и активност страна се смањи, почеће класичан рововски рат, где ће руске снаге моћи ефикасније користити своју техничку супериорност (не верујем да ће до краја године доћи до масовне руске офанзиве).

Поновно ће се наносити удари на критичну инфраструктуру (у Русији се акумулирају ракете и ударне беспилотне летелице), можда ће с доласком нове технике напокон почети борба противартиљеријских средстава, удари „Ланцета“ по циљевима ВСУ постаће још разорнији“, прогнозира Акутин.

Војни дописник Марат Хајруллин је оптимистичнији – сматра да се припрема масовна офанзива руске војске.

„Ја, наравно, нисам гледао у карте Генералштаба, али знам да се читав фронт припрема. Где и када ће наше снаге отворити нове правце за напад – мислим да нећемо морати дуго чекати на одговор на то питање. Како схватам, према ономе што видим овде, кључни фактор за јужни правац је опадање врелине (лети је овде на јужном делу фронта заиста врло вруће). Људи и техника дословно горе. Сада се врућина почиње смиривати, истовремено украјинске снаге се суочавају с истеком стратешких резерви. Долази веома повољан тренутак – са сваке стране.

На северном фронту су карте за велику игру постављене, и активно се изводи опкољавање противничких снага на левом брегу Оскола. На Запорошком правцу, већ смо „потрошили“ последње украјинске резерве, Доњецки фронт – од Угљедара до Бахмута постепено повећава притисак, и све више прелази из активне одбране у напад. Исто важи и за Херсонски правац. Изгледа да је период када су допуштали противнику да овде делује активно, завршен. Укратко, желимо нашим трупама срећу и држимо им палчеве. Стварно долазе важни дани“, прогнозира Хајруллин.