Прочитај ми чланак

Руска војска: Изнад ДНР оборен украјински Су-25, успешна офанзива код Артјомовска

0

Борбени авиони Ваздушно-космичких снага Русије оборили су авион Су-25 украјинског ратног ваздухопловства код села Красноармејск у Доњецкој Народној Републици, а руска војска води успешна офанзивна дејства у области Артјомовска, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.

Конашенков је додао да су системи за ПВО током претходног дана оборили девет украјинских беспилотних летелица у Луганској Народној Републици, Доњецкој Народној Републици и Харковској области.


Осим тога, пресретнуто је пет ракета испаљених из вишецевног бацача ракета „Химарс“ и „Ураган“ у ЛНР и Запорошкој области, док су две америчке противрадарске ракете „ХАРМ“ оборене у Херсонској и Запорошкој области.

У Харковској области уништено је складиште нафте, одакле су украјински војници добијали гориво за војну технику у купјанском правцу, док је у Запорошкој области уништено складиште муниције и ракетног и артиљеријског наоружања Оружаних снага Украјине.

Портпарол је истакао да руска војска води успешна офанзивна дејства у области Артјомовска (украјинских Бахмут) у ДНР. У протекла 24 часа у овом правцу убијено је више од 50 украјинских војника, а уништено шест оклопних возила.

У купјанском правцу је нападом авијације, артиљеријске ватре, тенковима и тешким ракетним системима на положаје Оружаних снага Украјине спречен покушај украјинских снага да изведу напад у ЛНР. Нападом на људство и војну технику Оружаних снага Украјине у рејону насеља Кисловка спречен је покушај напада на положаје руских трупа у насељу Јагодно у Харковској области. У нападу је убијено више од 60 украјинских војника, а уништена су два камионета и два аутомобила.

У јужнодоњецком правцу украјинске трупе покушале су да упадну у насеље Павловка у ДНР. Током активних дејстава руских трупа, непријатељска јединица је потиснута на минско поље и уништена артиљеријском ватром.

Безуспешно су завршани и напади Оружаних снага Украјине у правцу насеља Шевченко у Доњецкој Народној Републици. Нападом руске јуришне авијације и артиљеријском ватром украјинске снаге потиснуте су на првобитне положаје уз значајне губитке. У борби је убијено 40 украјинских војника, а уништено је једно борбено возило пешадије и три камионета.

У красно-лиманском правцу украјинске снаге су неуспешно покушале да нападну положаје руских трупа. Руске снаге су артиљеријом одбиле напад, а украјинске јединице враћене су на почетне положаје.

У ЛНР су спречени напади две јуришне групе Оружаних снага Украјине у правцу насеља Кремена. Такође су уништене три украјинске диверзантско-извиђачке групе. У овим борбама погинуло је и рањено више од 80 украјинских војника, а уништен је један тенк, борбено возило пешадије и оклопно возило.

У областима насеља Григоровка и Марково у Доњецкој Народној Републици уништене су две противрадарске станице за противбатеријско ратовање америчке производње AN/TPQ-37.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 337 авиона, 178 хеликоптера, 2.618 беспилотних летелица, 391 противваздушни ракетни систем, 6.983 тенка и других оклопних борбених возила, 909 возила за вишецевне ракетне системе, 3.653 артиљеријска оруђа и минобацача, као и 7.463 јединице специјалних војних возила.

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.