Прочитај ми чланак

Руска специјална служба: Украјинци учили децу да праве експлозивне направе

0

Руска специјална служба открила је просторије у коме су се организовале наставе где су учили украјинску децу да праве импровизоване експлозивне направе.

У стану оснивача једног од украјинских дечијих војно-патриотских клубова у Севернодоњецку, официри руских специјалних служби пронашли су разне делове од којих су деца правили направе, као и упутства за њихову израду, рекли су за РИА Новости службеници који су извршили претрес.

Раније је објављено да су службе безбедности у згради друштвеног центра Украјинске гркокатоличке цркве, где је била пољска филијала добротворне фондације Каритас, пронашла друштвене игре са националистичким пристрасношћу и литературу о агресији СССР-а и модерне Русије, са седиштем у Северодоњецку која је ослобођена током специјалне операције.

Власник овог стана је Бондар Сергеј Алексејевич. Бондар је био оснивач војно-патриотског клуба „Каскада“, чија је сврха била едукација нацистичке идеологије, припрема за терористичке активности, поседовање малокалибарског оружја и припреме за минско-експлозивне послове, рекао је саговорник агенције на лицу места.

Он је појаснио да се пропаганда нацизма одвијала, између осталог и на начин приступачан деци, уз помоћ дечијих друштвених игара, осим тога, децу су водили на практичну наставу, где су их учили како да рукују малокалибарским и оштрим оружјем, као и како да праве импровизоване експлозивне направе.

Деца су се припремала за терористичке акције. Постављање импровизованих експлозивних направа маскираних у дечије играчке, испод кућних апарата. Ево једне од ових играчака која је пронађена током оперативно-истражних радњи – рекао је обавештајац.

Према истрази, родитељи ђака су знали шта деца раде, пронађена је њихова писмена дозвола за похађање наставе у клубу, као и бројне фотографије са самих часова.