Прочитај ми чланак

РУСКА ПРАВДА Русија се мора укључити у трку за афричко тржиште (ПРЕВОД СРБИН.ИНФО)

0

Руски Министар индустрије и трговине Денис Мантуров је у свом говору на Руско-афричком економском форуму у Танзанији истакао да Русија има за циљ да врати своје позиције у Африци које је имала пре распада СССР-а. Боље икад него никад.

Данас се скоро нико – ни у Русији ни у Африци – не сећа моћи коју је СССР имала на Црном континенту. Сећања на прошлост су преживела у мање или више мутним легендама о совјетским грађевинцима, радницима, инжењерима, агрономима, докторима, учитељима и војним специјалистима. Они су радили у афричким државама, помажући Африканцима да изграде своју економију, индустрију, медицину и образовање.

Много деценија је прошло и много тога се променило. Совјетска унија не постоји, нема јасних и логичких оправдања за присуство Русије у Африци. Прошли су постколонијални режими, које је СССР користио са гради везе са свима. Глобални играчи у Африци су се такође променили: Кина, Индија, Израел, Турска, арапске државе и САД јачају своје позиције на континенту.

Било би разложно причати о потреби Москве да развије потпуно нову афричку стратегију, где би колико је могуће користила сојветско наслеђе. Наводно, то би била економска стратегија. Од виталне је важности да Русија избегне било какво учешће у конфликтима на континенту јер би то довело до огромних политичких, финансијских губитака и рушења добре слике. Зато је охрабрујуће што је Министар за индустрију и трговину уместо Министра одбране започео разговоре о враћању позиција у Африци.

Русија је пропустила момент када су европске позиције (бивши колонијалисти) ослабиле у Африци. Сада је најмоћнија нација у Африци Кина. Не тако давно, Кина је отворила прву прекоморску поморску базу у Џибутију, на путу између Црвеног мора и Индијског океана.

Чак је и Северна Кореја активна од скора на афричком тржишту. Уганда, Намибија, Еритреја и Демократска Република Конго сарађују са Северном Корејом, одакле набављају јефтину и једноставну опрему, упркос санкцијама Запада.

Турска и арапски свет, Израел и Индија – то су земље које су оставиле Русију иза себе у погледу сарадње са афричким државама. Москва већ неколико година преговара о руској индустријској зони у Египту. Ова зона би према Министру Мантурову требало да буде центар производње за африћко тржиште, одакле би Русија лансирала своју трговинску експанзију.

Египат није једина могућност за Русију тренутно. Русија би могла да сличну индустријску базу сагради и у Мароку или Мауританији, где би руски инвеститори и произвођачи уживали значајне привилегије. Што је најважније, имали би слободн тржиште за све афричке државе, цео арапски свет, ЕУ и све државе дуж обале Атлантског и Индијског океана. Руски производи би имали ознаку „направљено у Мароку (Египту, Мауританији…)“ како би се заштитили од санкција Запада.

Питање зашто Русија није направила један практичан корак према Африци остаје без одговора.

Превод за Србин.инфо: Етома