Прочитај ми чланак

Руска освета: Буданов умро у болници у Берлину – не долазећи свести

0

Бивши посланик Врховне раде (парламента Украјине) – Иља Кива – објавио је преко друштвених мрежа да је начелник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине, 37-годишњи генерал-мајор Кирил Буданов, „преминуо у болници, не долазећи свести“.

Тврди да је кабинет Владимира Зеленског о томе обавестила „украјинска амбасаде у Немачкој“.

Фото: Јутјуб/принтскрин

Још је додао: „Сада у Кијеву размишљају шта да ураде јер је јуче Зеленски, очигледно у неадекватном стању стању због конзумирања дроге, рекао да је имао састанак са Будановим. Зато ће, претпостављам, смрт Буданова скривати што је дуже могуће“.

Дан раније је немачки лист Стерн објавио да је Буданов „у коми“ и да су „прогнозе разочаравајуће“ зато што је шеф украјинске војне обавештајне службе имао „тешку повреде главе са оштећењем мозга“.

Буданов тешко повређен у Кијеву ујутро 29. маја током ракетног напада руских Оружаних снага на украјинске „центре за доношење одлука“. Наводно је пројектил у ситуационом центру ГУР, у којем се налазио, погодио „суседну собу“.

У Берлин – у војну болницу Бундесвера – превезен је америчким авионом који је узлетео из авио-базе Рамштајн.

Вероватан истовремени губитак Буданова и главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног неће променити ток руске специјалне операције – уверен је резервни потпуковник Олег Ивањиков, шеф Фондације Закон и ред:

Отворите нову мрежу Доналда Трампа Трутх Социал без цензуре
„И операцијама украјинске армије и деловањем ГУР одавно руководе људи из западних обавештајних служби и официри САД и других земаља НАТО“.

Владимир Путин је изнео претпоставку да се генерал Залужни налази изван Украјине:

„Чини ми се да знам где је. Боље би, наравно, било питати њега – где је. За то било потребно прећи на страни језик. Дакле, мислим да је у иностранству. Мада, можда и грешим“.

Руски лидер о судбини Буданова ништа није рекао.