Прочитај ми чланак

Руска делегација открива какве могу бити последице украјинског скандала у Београду

0

После скандала који су украјински посланици приредили усред Београда, на заседању Парламентарне скупштине Организације за црноморску економску сарадњу, чланови руске делегације поручују: Сад могу да се договарају шта хоће, без Русије им то ништа не вреди.

Руска делегација је због украјинског инцидента напустила седницу и до даљњег обуставила плаћање чланарине за ту организацију.

„Захвални смо Србији као председавајућем на труду који је уложила у организацију скупа и жао нам је што се све то догодило на њеној територији“, каже за Спутњик шефица руске делегације Олга Тимофејева.

Украјинска делегација је пред почетак данашње, 60. седнице Парламентарне скупштине Организације за црноморску сарадњу у београдском хотелу „Хилтон“ истакла испред свог стола националну заставу исписану паролама, a током гласања о мандатима, затражила је да се мандати не продуже представницима Русије.

Русија не напушта Организацију

Говорећи о последицама данашњег скандала, Тимофејева је нагласила да Русија не напушта ту организацију, јер је њен оснивач и највећа и најважнија земља у црноморском региону.

„Не одлазимо из организације, односно не прекидамо стопроцентно комуникацију с нашим колегама посланицима, али ће наше чланство бити замрзнуто док се не врати здрав разум, јер разговор на овај начин једноставно не функционише“, нагласила је Тимофејева.

Према њеним речима, рад организације је последњих година веома исполитизован, а украјински посланици, уз подршку земаља које су и чланице НАТО-а, ометају њен рад.

„Ова парламентарна асоцијација постоји 30 година и њен главни задатак, односно наш, био је да као посланици успостављамо сарадњу и да решавамо проблеме у разним сферама, као што су туристичка, економска, дакле у свим областима у којима можемо да помогнемо својим бирачима и да развијамо економију. Рад организације је, међутим, последњих година веома исполитизован, а понашање украјинских посланика је крајње дрско и није у складу с парламентарним духом“, рекла је Тимофејева.

Она је подсетила да су украјински посланици и раније, уз подршку западних земаља, доводили у питање рад организације, тражећи да се не потврди чланство посланика с Крима, али да је ситуација сада „отишла корак даље“.

Викали и правили метеж

Члан руске делегације Константин Затулин је навео да су се украјински посланици током данашњег заседања, понашали веома некоректно, вичући и правећи метеж по сали, стално се јављајући за реч и ометајући рад осталих учесника скупа, упркос настојањима председавајућег из Србије да ситуацију стави под контролу.

„Они не могу да дишу исти ваздух са нама, да седе поред нас. Одмах су почели да вређају, да захтевају гласање“, рекао је Затулин.

На захтев украјинске стране гласало се о овлашћењима руских посланика за рад у организацији, а против тих овлашћења гласали су, поред украјинских посланика, представници Албаније, Румуније, Бугарске, Грузије, Грчке и Северне Македоније која је тек примљена у асоцијацију.

„Ако Русија не учествује у раду ове организације, не разумем о чему уопште могу да разговарају. Руска обала Црног мора је највећа, Русија је најважнија када је реч о економској сарадњи. Ова организација, као и многе друге, постала је талац актуелних глобалних догађаја“, закључио је Затулин.
Организација за црноморску економску сарадњу је основана 25. јуна 1992. године када су шефови држава једанаест земаља у Истанбулу потписали Декларацију и Босфорски договор.

Земље оснивачи су Азербејџан, Албанија, Бугарска, Грузија, Грчка, Јерменија, Молдавија, Румунија, Русија, Турска и Украјина. Србија, која је тренутни председавајући, приступила је организацији 2004. године. Нова чланица организације је Северна Македонија.