Прочитај ми чланак

Русија узвраћа ударац: Москва покренула кривични поступак против суда у Хагу

0

Налог за хапшење руског председника нема основу и није у складу са законом, поручују данас из Москве

Истражни комитет Руске Федерације покренуо је кривични поступак против судија и тужиоца Међународног суда у Хагу, који су прошле недеље издали сраман налог за хапшење председника Руске Федерације Владимира Путина.

Кривично гоњење председника Русије и омбудсмана за децу је противзаконито, између осталог и због тога што нема правог основа за тако нешто, поручују из истражног комитета. 

„Истражни комитет Руске Федерације покренуо је кривични поступак против тужиоца Међународног суда у Хагу, Карима Ахмада Хана, и судија Томоко Акане, Розариja Салватореa Ајталиja и Серхиjа Херарда Угалде Годинеза“, наводи се у саопштењу комитета на Телеграму.

Тужилац се терети да је оптужио невиног човека за злочин који није починио, окривљује се и за покушај привођења невине особе кривичној одговорности, али и за то да је припремао напад на представника стране државе, који се налази под међународном заштитом. 

Судије се терете за нешто слично – покушај намерног и противправног лишавања слободе и припремање напада на представника стране државе који ужива међународну заштиту.

И судије и тужилац оптужују се да су предузели ове мере у циљу затезања политичке ситуације у свету, поручују из Истражног комитета.

Руска Федерација, подсетимо, није ратификовала одредбе Римског статута Међународног кривичног суда, те због тога ни једна његова одлука не може да има никакав правни значај када је у питању Русија.

Руски званичници веома оштро су осудили налог за хапшење Путина, указујући на то да он није правно обавезујућ и да је апсолутно ништаван. Председник Думе Вјачеслав Володин упозорио је да је одлука једна врста агресије на целу земљу, јер се напад на председника тумачи и као напад на Русију.