Прочитај ми чланак

Русија: Украјински ритуални злочин у Севастопољу – гађају цивиле и децу

0

Русија ће инсистирати на реакцији међународних организација на погибију цивила, обичних становника Севастопоља

Украјински напад на Севастопољ за време православног празника представља ритуални злочин, изјавила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова за „Русију 24„.

Дан Свете Тројице није случајно изабран, додала је Марија Захарова и истакла да украјинске снаге, по обичају, намерно бирају места масовних окупљања за гранатирање.

„Сигурна сам да кијевски режим намерно и регуларно за терористичке нападе Зеленског бира празнике. Изабрали су дан Свете Тројице, а свесни смо суштине кијевског режима и њихове дубоке мржње према свему што је у вези са руском културом и, том логиком, православљем“, рекла је Захарова.

Злочини се углавном подударају са великим празницима, навела је Захарова и истакла да кијевски режим „не зна шта значи грађанска инфраструктура, школски распуст, празници – не капирају да могу да убију или угрозе недужне људе“.

„Они, заправо, намерно злочине поклапају са великим догађајима. Користе сваку прилику да намерно угрозе што већи број цивила“, закључила је Захарова.

Русија ће инсистирати на реакцији међународних организација на погибију цивила, обичних становника Севастопоља, иако су те организације под руководством Запада, навела је Захарова.

„Ћути ОЕБС који се потпуно дискредитирао као структура. Где је институт за људска права? Никакав реакција не постоји. Такође, УН и њихове организације, УНЕСКО, на пример. Намерно пратим већ две године њихове извештаје о смрти деце по целом свету и УНЕСКО је толико детаљан да набраја и оне ситуације насиља у школи и булинга. Али зашто се не помињу деца која су убијена у Донбасу? Не помињу децу која су страдала у Донбасу од руке кијевског режима“, рекла је Захарова.

Такву ситуацију објаснила је чињеницом да поменуте међународне организације нису заиста међународне, већ су инструменти у рукама Запада.

Оружане снаге Украјине гађале су Севастопољ америчким ракета и усмериле три цивила и раниле преко 100 људи, написао је губернатор Михаил Развожајев на Телеграму.

Поводом овог украјинског напада огласило се и руско Министарство одбране и саопштило да је Кијев гађао Севастопољ америчким ракетама АТАЦМС с касетним бојевим главама.

Руске снаге обориле су четири америчке ракете, али једна од њих, погођена руским системом ПВО, променила правац и експлодирала изнад града, наводи се у саопштењу министарства.

„Данас, на светли празник Тројице, суочавамо се са великом тугом. Непријатељ је напао, када су се неки од цивила враћали са Литургије, неки отишли са породицама на обалу мора. Свестан сам да нема тих речи које могу да умире оне који су изгубили своје најближе. Али, знајте да је сваки становник Севастопоља сада са вама“, додао је Развожајев.

Притом, доводи се у питање да ли је Кивев добио дозволу од Америке да користи америчке ракета за напад на територију Русије, с обзиром да је Русија упозорила на последице, ако до тога дође.

Јутрос је Асошијетед прес писао да украјинске власти врше притисак на САД да укину забрану коришћења тактичких ракета дугог домета АТАЦМС за гађају осетљиве циљеве дубоко на територији Русије.

Председник Владимир Путин рекао је крајем маја да представници земаља НАТО-а треба да буду свесни „чиме се играју“ када говоре о плановима да се Кијеву дозволи да удари „легитимне циљеве“ дубоко на руској територији ракетним системима које је Кијев добио од Запада.

Владимир Путин је поручио да би и Русија могла да пошаље своје моћно оружје у регионе који су у рату са државама које снабдевају Украјину оружјем, тј. оним силама које су у конфликту са Америком и НАТО државама.

Из Кремља су оценили да земље Алијансе намерно покрећу нове тензије, провоцирајући Украјину да настави бесмислени рат, што ће неминовно имати своје последице и на крају нанети велику штету интересима оних земаља које су кренуле путем ескалације сукоба.