Прочитај ми чланак

Русија скоро преполовила број украјинских страних плаћеника – са 6.600 на 3.500

0

Од почетка маја је престао прилив странаца упућених да у Украјини ратују против Русије

Портпарол Министарства одбране, генерал-мајор Игор Конашенков, изјавио је да је од почетка маја практично престао прилив страних плаћеника у Украјину за учешће у непријатељствима против Оружаних снага Русије.

„Према подацима којима располажемо, рекао је, данас је укупан број страних плаћеника у Украјини безмало преполовљен – сведен са 6,6 на 3,5 хиљада људи. Истовремено, број плаћеника у борбеним јединицама Оружаних снага Украјине и њеној Националној гарди у Донбасу смањен је неколико пута“.

„Стотине страних плаћеника у Украјини уништене су далекометним високопрецизним оружјем убрзо по доласку на места где су били на додатној обуци и ради тактичког уклапања у јединице“.

Према речима Конашенкова, већина плаћеника је „уништена у зони борбених дејстава због ниског нивоа обуке и недостатка правог борбеног искуства“.

„Команданти украјинских јединица, у чијем саставу су и плаћеници, не штеде странце у настојању да смање губитак својих војника. Заробљени плаћеници на саслушањима говоре да су жртвовани. Због скривања губитака од стране кијевског режима и одсуства посмртних остатака, рођаци плаћеника у њиховим земљама п једноставно не сазнају за њихову смрт“ – нагласио је Конашенков.

Значајан број плаћеника настоји да напусти што пре територију Украјине, али кијевски режим на све начине то спречава.

По међународном хуманитарном праву, плаћеници нису борци, па их, у најбољем случају, чека кривична одговорност.

Кијевски режим покушава да обезбеди правну заштиту плаћеницима, укључујући их у спискове својих јединица, некима даје и пасоше држављана Украјине…

Конашенков наглашава да то ни једног од њих неће спасити.